Lunagang

Smithing

Met mining kun je ores (grondstoffen) hakken, maar wat moet je daar mee doen? Je kunt ze natuurlijk verkopen, maar je kunt ze ook gebruiken om je Smithing mee te trainen en mooie spullen te maken.

Eerst moet je van je ores bars smelten in een furnace. Je kunt furnaces herkennen aan het symbooltje van een oven op de kaart. Icoon furnace Furnaces zijn in de f2p-wereld te vinden in

Er zijn ook nog een aantal furnaces in membersgebieden:

Eenmaal bij de furnace aangekomen, kun je je bar er op "gebruiken." Je krijgt dan een menu te zien met verschillende bars. Als je op één van die bars drukt met de rechtermuisknop, krijg je nog een menu. Hier kan je kiezen hoeveel bars je wil maken. Smelt-X is een handige optie: hiermee kun je je hele inventory in één keer omsmelten zonder verder nog iets te doen.

PlaatjeMinimaal levelNaamOres nodigXPInformatie
Bronze bar1Bronze barPlaatjePlaatje
1 Copper ore en 1 Tin ore
6,5

Blurite Bar

8Blurite bar

Blurite ore
1 Blurite ore

8The Knight's Sword nodig
Plaatje15Iron barPlaatje
1 Iron ore
12,5Je hebt 50% kans dat het lukt om een bar te maken. Met de spreuk superheat of een Ring of forging 100%.
Elemental metal20Elemental metalElemental orePlaatjePlaatjePlaatjePlaatje
1 Elemental ore en 4 Coal
18Elemental Workshop I quest nodig
Plaatje20Silver barPlaatje
1 Silver ore
13,5Wordt voor Crafting gebruikt
Plaatje30Steel barPlaatjePlaatjePlaatje
1 Iron ore en 2 Coal
17,5
Plaatje40Gold barPlaatje
1 Gold ore
22,5Wordt voor Crafting gebruikt
Plaatje50Mithril barPlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatje
1 Mithril ore en 4 Coal
30
Plaatje70Adamant barPlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatje
1 Adamantite ore en 6 coal
37,5
Plaatje85Runite barPlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatjePlaatje
1 Runite ore en 8 Coal
50

HammerAnvilMet de bars die je hebt gemaakt kun je ook weer spullen maken. Je hebt hiervoor een hamer (te koop in elke general shop) en een anvil nodig. Anvils zijn ook te vinden met het symbool van een aambeeld op de kaart.Symbool Gebruik de bar er op en selecteer het voorwerp dat je wil maken.

Plaatje

Spullen met een groene letter kun je gewoon maken. Als je niet genoeg bars hebt, wordt de tekst oranje. Spullen met zwarte letters kun je nog niet maken.

Elk materiaal heeft zijn eigen spullen en wapens. Veel wapens zijn hetzelfde, maar soms heeft een materiaal bijzondere spullen. Je kunt van de volgende materialen spullen maken:

Bronze

Iedereen met Smithinglevel 1 begint met het maken van bronze wapens. Voor het maken van een bronze bar krijg je 6,5 xp. Voor elke bar die je gebruikt om er spullen van te maken, krijg je weer 12,5 xp. Je kunt dus 19 xp uit een bar halen.

DaggerPlatebody

Bronze

PlatebodyDagger

Iron

Na bronze komt iron als je level 15 bent. Je Smithing trainen met iron is iets minder leuk, omdat 50% van je ores verloren gaat bij het smelten. Daar staat wel weer tegenover dat je met één ore een bar kunt maken, in plaats van twee met bronze. Voor het maken van een bar krijg je 12,5 xp. Als je van die bar iets maakt, krijg je weer 25 xp. In totaal kun je dus 37,5 xp uit een iron bar halen.

DaggerPlatebody

Iron

PlatebodyDagger

Steel

De volgende stap is steel, bij level 30. Je hebt drie ores nodig om één bar te maken: 1 iron ore en twee coal. Voor het maken van een bar krijg je 17,5 xp, als je daar verder nog van maakt krijg je nog eens 37,5 xp. Samen komt dat op 55 xp.

DaggerPlatebody

Steel

PlatebodyDagger

Mithril

De naam Mithril komt uit de In de Ban van de Ring, ook wel bekend onder de Engelse naam Lord of the Rings. De schrijver heeft het weer uit de Noorse mythologie. Daar hebben ze het over mietreel, een stof die alleen door dwergen gemijnd kon worden. Het is puurzilver, maar in RuneScape heeft het een blauwe kleur. Je hebt 50 Smithing, 1 mithril ore en 4 coal nodig om er een bar van te maken. Daar krijg je 30 xp voor. Voor het smeden krijg je 50 xp, waardoor het totaal per bar op 80 komt.

DaggerPlatebody

Mithril

PlatebodyDagger

Adamant

Adamant is een stof die in veel fantasyspul wordt gebruikt. Het betekent het hardste materiaal. Nu is er al lang iets beters in RuneScape, maar vroeger was het wel degelijk het hardste materiaal. Je kunt vanaf 70 Smithing beginnen met Adamant. Een bar kost 1 adamantite ore en 6 coal. Het maken van een bar levert 37,5 xp op. Verder smeden geeft je nog eens 62,5 xp. Het totaal is 100 xp

DaggerPlatebody

Adamant

PlatebodyDagger

Rune

Rune is de sterkste stof die je kunt mijnen en smeden. Je hebt er 85 Smithing voor nodig. Een ore omsmelten geeft 50 xp, er wat van maken geeft 75 xp. 50 plus 75 is 125, dat is dus het aantal xp dat je uit een bar kunt halen.

DaggerPlatebody

Rune

PlatebodyDagger

Speren en hasta's

Bronze tot en met rune speren bestaan ook. Je moet ze alleen niet op de manier maken als alle andere spullen. Het is grotendeels hetzelfde maar er zitten toch een paar afwijkingen in.

HastaPlatebody

Speren en hasta's

PlatebodyHasta

Black, dragon, granite, trimmed en gilded armour

Helaas pindakaas, deze spullen kun je niet maken. Black kun je van monsters en clue scrolls krijgen. Dragon wordt door verschillende monsters achtergelaten. Een granite body kun je met Barbarian Assault halen en de legs worden gedropt door Skeletal Wyverns. Trimmed en versies van armour met een goude randje kun je alleen met Treasure trails krijgen.

Blurite, silver, gold en andere spullen

We hebben deze materialen op één hoop gegooid, omdat je er niet echt veel mee kunt maken.

Dragonfire shieldBlurite bolts

Andere materialen

Blurite boltsDragonfire shield

Gouden tip

Na het voltooien van Between a rock... heb je toegang tot een gigantische goudmijn: de ruimte waar je de demon versloeg. Om hier weer binnen te komen moet je van 3 gold bars een helm op een anvil maken en deze opzetten. Deze helm zal 30 kilo wegen. Laat je bij Dondakan, de queststart, weer in de steen schieten en hak je inventory vol. Houd één plekje over en zet je helm af. Loop dan terug naar het oosten, totdat je de rivier weer bereikt. Hier staat een dwerg die al je gold ore voor een paar ore uit je inventory naar de bank brengt. Hij zal zijn prijs verlagen als je een Ring of Charos (u) van de Garden of Tranquillity quest draagt. Let op: de dwerg neemt geen gems aan!

Met alle gold ores is je Smithing goed te trainen. Als je bij de quest Family Crest voor Goldsmith Gauntlets kiest, krijg je 56,2 xp per bar als je de gold ores smelt in een furnace. Dit is gigantisch veel voor een bar. Als je een andere handschoen in deze quest hebt gekozen, kun je die bij de man met de gele cape in de Scorpion Pit ten noorden van Al Kharid laten veranderen voor 25.000 gp.

Over deze pagina

Met dank aan issie54 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.