Lunagang

Runecrafting

Runecrafting is een skill waarmee je runes voor Magic kunt maken. Je hebt voor deze skill de quest Rune Mysteries nodig. Deze quest is heel gemakkelijk en duurt niet lang.

Pure EssenceAls je runes wilt maken, is het eerste wat je nodig hebt rune of pure essences. Gratis spelers zullen voor hun Air, Mind, Water, Earth, Fire en Body runes altijd rune essence nodig hebben. Beginners hebben dit soort ook nodig. Members die Choas, Cosmic, Astral, Nature, Law of Death runes willen fabriceren, hebben pure essences nodig. Pure essences kunnen echter ook als rune essences gebruikt worden. Tegenwoordig zijn ze ongeveer even duur als rune essences en maakt het dus weinig uit.

Rune en pure essences zijn te hakken in de Rune essence mine. Members die 30 Mining of hoger hebben, zullen automatisch Pure essences hakken. Andere mensen zullen rune essence krijgen. Mensen die de quest Lunar Diplomacy hebben voltooid of zijn gestart, kunnen ook nog in de grot op het noordwesten van Lunar Isle essences hakken. Dat is alleen niet zo'n goede plaats: het is erg ver lopen en er staan een aantal monsters van level 111 op de weg er naar toe op de loer.

Je kunt door met de volgende figuren te praten in de Rune Essence mine komen:

PlaatjePersoonPlaats
Aubury's Rune Winkel in VarrockAuburyAubury's Runes shop ten zuiden van de oostelijke bank in Varrock
Wizard's TowerHeadwizardWizards' Tower ten zuidoosten van Draynor Village
ArdougneCrompertyTen noordoosten van het marktplein van Ardougne
Wizards Guild in YanilleDistentorMagic Guild
Gnome StrongholdBrimstailIn zijn grot in de Tree Gnome Stronghold

Je zult dan ergens in de Rune Essence mine terecht komen. Loop naar één van de zijgangen als je daar niet heen bent geteleporteerd en begin van de grote pilaar in het midden te hakken. Members die 30 Mining of hoger hebben, zullen automatisch Pure essences in de Rune essence mine hakken, gratis spelers zullen hier altijd rune essences hakken. Per essence krijg je 5 Mining XP. Zoek als je vol bent een portal om weer terug te gaan naar waar je eerst was.

Standaardmanier

Als je op de gemakkelijkste en ook voor gratis spelers beschikbare, maar langzamere manier runes wil maken, heb je voor alle runes op Astral Runes na, een talisman nodig. Er zijn verschillende soorten talismans. Voor Air runes heb je bijvoorbeeld een Air talisman nodig, voor Mind Runes een Mind talisman enzovoorts. Je kunt deze talisman krijgen door monsterste doden.

De standaardmanier om runes te maken is naar het altaar te gaan via een speciale ruïne. Via de "Locate"-optie op je talisman kun je de bijbehorende ruïne vinden, je zult dan een melding krijgen of je naar het noorden, oosten, zuiden of westen moet gaan. Eenmaal bij het altaar aangekomen gebruik je je talisman op de tempel. Je zult dan naar binnen gaan. Hier zie je een altaar met de optie "Craft Runes." Klik daarop om je runes te maken.

Talismans en locaties van het altaar

PlaatjeNaamHoe te krijgenLocatie van het altaar
Air TalismanAirGoblins en een beloning van de quest Rune MysteriesTen zuiden van Falador langs de weg naar Port Sarim
Mind TalismanMindImps, Wizards en Dark WizardsTegen de Wilderness aan, oostelijk van Goblin Village
Water TalismanWaterWizards en Dark WizardsLumbridge Swamps
Earth TalismanEarthMen, Women, Wizards, Dark Wizards, Al Kharid Warriors en RoguesNoordoostelijk van Varrock, oostelijk van de Jolly Boar Inn
Fire TalismanFireWizards, Skeletons en Dark WizardsTen zuiden van de mijnplek in Al Kharid, westelijk van de Duel Arena
Elemental TalismanElementalAbyss-
Body TalismanBodyGuards, Wizards, Dark Wizards en Hill GiantsTen zuiden van de Monastry, oostelijk van Ice Mountain
Cosmic TalismanCosmicMysterious Men en Lesser DemonsLost City (Zanaris)
-AstralGeen talisman nodigHet altaar staat zonder ruïne op het zuidoosten van Lunar Isle. Je hebt hiervoor de Lunar Diplomacy quest nodig
Chaos Talisman
Chaos
Skeletons, Shadow Warriors, Lesser Demons en Fire giantsWilderness level 9, zuidelijk van Dark Warriors Castle, noordwestelijk van Edgeville
Nature TalismanNatureHobgoblins, Jogres en Moss GiantsZuiden van Karamja Jungle, tegen Shilo Village aan
Law TalismanLawBeloning van de quest Troll StrongholdNoordkant van Entrana, over de brug naar de Unicorns en Firebirds
Death TalismanDeathMourning's Ends Part IIUnderground Pass / Temple of Light

Tiara's

Er zijn ook nog tiara's. Tiara's zijn eigenlijk precies hetzelfde als talismans, maar het verschil is dat je tiara's op je hoofd zeten. Dat scheelt weer een plekje in je inventory. Bijkomend voordeel van tiara's is dat je de tempels binnengaan zonder dat je de talisman op de ruïne hoeft te gebruiken. Klik gewoon op de "Enter Temple"-optie die verschijnt om de ruïne binnen te gaan.

Tiara's worden gemaakt uit een silver bar en een talisman. Stop de silver bar in een furnace en smelt er een tiara van met een tiara mould. Je hebt 23 Crafting nodig. De moulds zijn voor 60 gp in elke craftingwinkel te koop. Als je de tiara in de oven maakt, kun je hem nog niet gebruiken. Er moet nog een talisman in. Ga met de tiara en de talisman naar het altaar van je keuze en gebruik de talisman met het altaar binnenin.

PlaatjeTiaraXP voor het maken
PlaatjeAir25
PlaatjeMind27,5
PlaatjeWater30
PlaatjeEarth32,5
PlaatjeFire35
PlaatjeBody37,5
Cosmic TiaraCosmic40
Chaos TiaraChaos42,5
Nature TiaraNature45
Law TiaraLaw47,5
Death TiaraDeath50

Extra informatie en aanvullingen

Als je nature runes wilt maken, kun je een truc toepassen: steeds naar de General Shop in Tai Bwo Wannai gaan en daar wat Rune essences in notes die je hebt meegenomen verkopen. Daarna koop je ze unnoted weer terug. Je moet natuurlijk niet alles in één keer verkopen, maar steeds wat je nodig hebt (28 - talisman - geld - essences in notes - gemaakte nature runes = 24 essence per keer verkopen). Hierbij maak je steeds 90 gp verlies, maar dat is zo weer terug verdiend met de bespaarde tijd. Koop niet de essences van anderen, daar zijn ze meestal niet blij mee. Een andere manier van nature runes maken gaat via de Fairy Rings met de code DKP.

Death, Law en Nature runes kun je het beste via de Abyss maken. Dit is een andere manier om runes te maken. Deze manier is minder veilig, maar wel veel en veel sneller. Members kunnen zich via de Zamorak Mage op level 4 van de Wilderness naar de Abyss laten teleporteren. Let wel op de pk'ers onderweg, er liggen vaak pk'ers op de loer om onschuldige runecrafters te doden!

Chaos runes kun je als je What Lies Below hebt voltooid ook via een shortcut maken. Je hoeft dan niet meer via de Wilderness.

Runes

Als je hoger wordt in Runecrafting kun je van 1 essence verschillende runes tegelijk maken. Je krijgt dus bijvoorbeeld 2 runes per essence in plaats van één. Het level waarbij dat gebeurt, kun je hieronder aflezen. Je kunt niet meer dan 8 runes uit één essence krijgen bij Runecrafting. Je krijgt niet meer xp als je extra runes uit één essence krijgt. De xp hieronder, is dus per essence.

PlaatjeNaamMinimaal levelXPLevel 2xLevel 3xLevel 4xLevel 5xLevel 6xLevel 7xLevel 8xMinimale Essences
PlaatjeAir1511223344556677Rune of pure essences
PlaatjeMind25,514284256708498Rune of pure essences
PlaatjeWater561938577695--Rune of pure essences
PlaatjeEarth96,5265278----Rune of pure essences
PlaatjeFire1473570-----Rune of pure essences
PlaatjeBody207,54692-----Rune of pure essences
PlaatjeCosmic27859------Pure essences
PlaatjeChaos358,574------Pure essences
Astral RuneAstral408,782------Pure essences
PlaatjeNature44991------Pure essences
PlaatjeLaw549,5-------Pure essences
PlaatjeDeath6510-------Pure essences

Abyss

Deze manier van Runecraften is de gevaarlijkste en is ook alleen voor members. Je reist via een aparte dimensie, die bekend staat als de Abyss. Hier kun je komen via de Zamorak Mage, die aan de mond van de rivier ten noorden van Edgeville staat. Rond hem staan vaak pk'ers om de onschuldige runecrafters op te wachten, dus pas goed op! De meeste pk'ers gebruiken magic om aan te vallen, dus het is verstandig dragonhide aan te doen als je via de Abyss gaat. Om via de Zamorak Mage te kunnen teleporteren moet je eerst een miniquest bij de magiër doen.

Eenmaal in de Abyss zie je een hoop monsters en rare dingen aan de zijkant. De dingen aan de zijkant zitten op willekeurige plekken en kunnen als je opnieuw in de Abyss komt veranderen. Zo kan het dus lijken of iemand met een pickaxe in de ogen hakt. Dat klopt niet, de ingangen zitten bij hem of haar gewoon op een andere plaats. Om je runes te maken moet in het midden van de Abyss zien te komen door door deze rare dingen te komen. Dat kan dus door de stenen weg te hakken met een pickaxe, brandbaar steen te verbranden met een tinderbox, takken weg te hakken met een axe, vreemde ogen af te lijden met je hoofd of door een gat te kruipen met behulp van Agility. De meeste mensen doen alleen een pickaxe aan om binnen te komen. Je hebt dan drie manieren om binnen te komen: via de ogen, het gat en de stenen. In het midden van de ring toegang tot alle altaren. De Soul en Blood uitgangen zijn gesloten.

Pouches

Van de Abyss miniquest krijg je ook een small pouch als beloning. Pouches zijn erg handig, je kunt er rune essence in stoppen zodat je meer rune essence per keer in je inventory kunt meenemen. Je kunt andere pouches halen door in de Abyssal Space monsters te doden. De monsters die deze pouches droppen zijn de Abyssal leeches, Abyssal guardians en Abyssal walkers. Ze worden gedropt in oplopende volgorde: je kunt bijvoorbeeld alleen een medium pouch krijgen als je al een small pouch op de bank of in je inventory hebt. De monsters kunnen ook een elemental talisman droppen, deze talisman geeft je toegang tot alle vier de tempels van de elemental runes: Air, Water, Earth en Fire.

Van de pouches kun je er maar één van elke soort hebben. Je krijgt de pouches 2/3 gevuld met essences van de monsters afgeleverd. Hoe groter de zak, hoe groter het minimale level waarmee je de zak kunt gebruiken. Als je de pouches veel gebruikt zullen ze beschadigen. Ze krijgen dan een donkere kleur. Je kunt de pouch repareren door met de tovenaar in de zwarte kleren te praten middenin de Abbyssal space.

PlaatjePouchMinimaal levelAantal rune essence
PlaatjeSmall1Drie
PlaatjeMedium25Zes
PlaatjeLarge50Negen
PlaatjeGiant75Twaalf

Combinatierunes

Combinatierunes zijn bestaande runes die met elkaar gecombineerd zijn. Zo nemen ze nog maar één plek in in je inventory.

Ze kunnen worden gemaakt door runes bij altaren bij elkaar te stoppen. Hiervoor heb je een talisman nodig van het altaar waarin je staat. Klik op het altaar en de runes zullen worden gecombineerd. De talisman zal ook verdwijnen. Het is mogelijk dat het mislukt, maar met een enchanted emerald necklace (Necklace of Binding) kun je 15x een goede lading maken.

PlaatjeRuneMinimaal levelCombinaties
PlaatjeMist6Water en Air
PlaatjeDust10Earth en Air
PlaatjeMud13Earth en Water
PlaatjeSmoke15Fire en Air
PlaatjeSteam19Water en Fire
PlaatjeLava23Fire en Earth

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2020

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.