Lunagang

Ranged

Ranged is een combatskill die je kunt gebruiken om tegen monsters en mensen te vechten via pijl en boog of een vergelijkbaar wapen dat van afstand schiet. Er zijn veel meer wapens dan alleen pijl en boog bij deze skill. Je hebt bijvoorbeeld ook nog kruisbogen, bijlen die je kunt gooien en kannonnen.

Het handige van Ranged en Magic is dat je van dichtbij kunt aanvallen of, om te voorkomen dat het monster jou kan aanvallen, vanachter een obstakel. Je gaat bijvoorbeeld achter een stalagmiet staan in een grot, zodat het monster niet bij je kan komen. In huisjes zijn vaak een paar tafels die je bescherming bieden. Natuurlijk kunnen sommige monsters ook een rangedaanval kunnen uitvoeren zodat ze jou ook van een afstand kunnen doodschieten, maar de meeste zijn meleemonsters.

Bogen

Er zijn twee soorten bogen: normale bogen en kruisbogen. Voor normale bogen heb je pijlen nodig, voor kruisbogen bouten of schichten (bolts). RuneScape heeft bij de kleding die je aan hebt twee ruimtes voor Ranged in gebruik: de ruimte voor het wapen, in dit geval de boog, en de ruimte voor de pijlen. De ruimte voor de pijlen wordt "quiver" in het Engels genoemd. Het afschieten van pijlen met een boog en een schild aan is wat lastig, omdat je twee handen nodig hebt. Je kunt dus geen schild dragen als je een boog vast houdt. Bij kruisbogen kun je wel een schild dragen. Val, als je de pijlen en boog aan, hebt gewoon het monster aan zoals je gewend bent en je begint te schieten.

De pijlen die je schiet kun je meestal weer oppakken. 1 op de 3 pijlen is echter zo beschadigd dat hij niet meer op te pakken is.

De hoeveelheid xp die je krijgt zal van je niveau en van de gekozen aanvalsstijlen afhangen. De stijl kun je instellen bij de tab met de zwaarden. Met accurate en rapid krijg je voor elke rake klap die je maakt 4 xp voor Ranged en 1,333 xp voor Hitpoints. Voor longrange krijg je 2xp, 2xp voor defence en 1,333 xp voor hits bij elke rake klap. Accurate schiet met meer schade dan rapid, maar rapid schiet de pijlen sneller af.

Hoe vaak je raak schiet hangt af van de waarde van je "ranged attack". Je ranged attack gaat omhoog als je een boog of speciaal ranged armour draagt. Hetzelfde geldt voor Rranged defence, de bescherming tegen Ranged. Hoe hard jij op monsters hit, hangt van je ranged level en de gebruikte pijlen af. Een hogere "ranged attack" betekent alleen maar dat je wat vaker raak schiet.

Laten we beginnen met de normale bogen. Bogen zijn onder andere te koop in de rangedwinkels van Varrock en Rimmington en te maken met Fletching.

Maple LongbowPlaatje

Pijl en boog

PlaatjeMaple Longbow

Een andere manier om te rangen is met een crossbow en bolts. Het grote voordeel van de crossbow is dat je een schild kunt dragen terwijl je schiet.

PlaatjePlaatje

Crossbows

PlaatjePlaatje

Werpwapens

RuneScape bevat ook nog een aantal wapens die je weg moet gooien, zoals darts, throwing knives, javelins, trowing axes, exploderende chinchompa's en salamanders die als vlammenwerper werken. Deze wapens zijn alleen voor members.

Red chinchompaPlaatje

Werpwapens

PlaatjeRed chinchompa

Ranged armour

Net zoals er veel verschillende types armour zijn voor Melee, is er ook spul voor ranged. Kijk bij Crafting hoe je ze moet maken.

Green Leather BodyCowl

Armour

CowlGreen Leather Body

Cannon

Het cannon is het leukste en sterkste ranged wapen voor members. Je kunt het voor 750.000 gp kopen bij de dwerg bij de ingang van de Dwarven Mine na de quest Dwarf Cannon. Het cannon hit het meest tegen andere rangedwapens. Het bestaat vier stukken en het is erg zwaar.

In het kanon moeten cannon balls. Die kun je smelten in een furnace met een steel bar en een ammo mould, die verkrijgbaar is bij de dwerg naast de ingang van de Dwarven mine. Van één steel bar kun je vier kogels maken.

BallBaseStandsBarrelsFurnace
CannonballCannon BaseCannon StandsCannon BarrelsCannon Furnace

Om het kanon op te zetten, moet je eerst een geschikte plaats vinden. Het moeten negen lege aangrenzende hokjes in een vierkant zijn. Ga naar het midden van die plek en klik op de cannon base in je inventory. Doe dan de stand op het ding, dan de barrels en daarna pas de furnace. Tot slot moeten de kanonskogels erin. Het maximum aantal wat in het kanon kan zitten is dertig, dus tijdens het vuren moet je je kanon bijvullen. Je kunt het kanon afvuren met de "Fire"-optie.

Als je je cannon weer oppakt terwijl er nog ballen in zitten, gaan die terug naar je inventory. Vul het kanon met het maximum aantal van 30 kanonskogels en druk op Fire. Nu draait je kanon in het rond en raakt het alle beesten die hij tegenkomt. Als het geen multicombatzone is, raakt hij de beesten in gevecht niet. Vul het kanon tijdens het schieten of als het leeg is.

Als je kanon ongeveer 400 kogels heeft afgeschoten, gaat je kanon kapot. Gelukkig zit er nog garantie op en kun je weer naar de dwerg bij de ingang van de Dwarven mine, die de dingen verkoopt. Hij geeft je dan gratis een nieuwe. Het geeft dus niet als je hem van een andere speler hebt gekocht of hebt gevonden.

Wanneer je kanon is kwijtgeraakt of gestolen, geeft de dwerg bij de Dwarven mine je nieuwe onderdelen. De onderdelen die je gedropt of geruilt hebt, krijg je niet meer terug van hem. "Kwijtraken" is een handige manier om wat bankruimte te besparen: zet gewoon je kanon ergens neer, loop weg en vraag een nieuwe bij die dwerg als je hem weer nodig hebt.

Het kanon kan niet gebruikt worden om andere spelers te doden, ook niet in de Wilderness.

Ranged Guild

In de Ranged Guild vind je een minigame, speciale rangedwinkeltjes en een traingebied. Iedereen met level 40 kan deze guild betreden. De Ranged Guild ligt in Hemenster, dus ten noorden van Ardougne en ten zuiden van Seers' Village. Het is niet ver van de Fishing Guild.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.