Lunagang

Prayer

Prayer is een handige skill die meetelt voor je combat level. Prayer heeft veel met de goden van RuneScape te maken, de Nederlandse vertaling van prayer is namelijk "het bidden." Hoe hoger je level in Prayer, hoe meer krachten je tijdelijk van de goden kunt krijgen. Je kunt bij level 25 bijvoorbeeld 1 extra voorwerp bij je houden als je doodgaat of volledige bescherming tegen melee-aanvallen bij level 43 krijgen.

Om een prayer te gebruiken moet je het prayerpaneel in RuneScape openen. Die zit onder het tabblad met het Prayer Icoon-symbool. Klik hier op de prayer klikken die je wilt activeren. Je zult nu de krachten van de prayer ondervinden, totdat je het uitzet of je prayer points op zijn. Als je het uit wilt zetten, druk je er nog een keer op.

Plaatje
Prayer waar je level hoog genoeg voor is.
Prayer
Prayer die in gebruik is.
Prayer
Prayer waar je level te laag voor is.

Je kunt maar één prayer voor één skill tegelijk gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Superhuman strength aanzetten (strength prayer) en Incredible reflexes (attack prayer) wel tegelijk aanzetten, maar je kunt niet improved reflexes en incredible reflexes tegelijk aanzetten.

Als je een prayer aanzet, zullen je prayerpunten langzaam omlaag gaan, zoiets als bij hitpoints. Als je prayer points teruggezakt zijn naar nul, zullen alle prayers worden gedeactiveerd en zal je naar een altaar moeten om op te laden. Altaren zijn meestal in kerken te vinden.

Members kunnen ook een prayer potion gebruiken om hun prayer op te laden. Dat is handig bij het pk'en en monsters doden. Deze potion is te maken met Herblore. Je krijgt extra prayer points bij het drinken van een prayer potion als je een holy wrench uit Rum Deal in je inventory bij hebt.

Overzicht prayers

PlaatjeLevelNaamBeschrijving
Plaatje1Thick SkinVerhoogt je defence met 5%
Plaatje2Burst of StrengthVerhoogt je strength met 5%
Plaatje7Clarity of ThoughtVerhoogt je attack met 5%
Sharp eye8Sharp eyeVerhoogt je ranged met 5%
Mystic Will9Mystic willVerhoogt je magic met 5%
Plaatje10Rock SkinVerhoogt je defence met 10%
Plaatje13Superhuman StrengthVerhoogt je strength met 10%
Plaatje16Improved ReflexesVerhoogt je attack met 10%
Plaatje19Rapid RestoreAlle skills behalve hitpoints en prayer laden twee keer zo snel op
Plaatje22Rapid HealJe hitpoints laden twee keer zo snel op
Plaatje25Protect ItemJe houdt een extra ding bij je als je doodgaat
Hawk eye26Hawk EyeVerhoogt je ranged met 10%
Mystic lore27Mystic LoreVerhoogt je magic met 10%
Plaatje28Steel SkinVerhoogt je defence met 15%
Plaatje31Ultimate StrengthVerhoogt je strength met 15%
Plaatje34Incredible ReflexesVerhoogt je attack met 15%
Plaatje37Protect from MagicVolledige bescherming tegen magische aanvallen van monsters, halve bescherming tegen andere spelers
Plaatje40Protect from RangedVolledige bescherming tegen ranged-aanvallen, halve bescherming tegen andere spelers
Plaatje43Protect from MeleeVolledige bescherming van aanvallen van dichtbij, halve bescherming tegen andere spelers
Eagle eye44Eagle EyeVerhoogt je ranged met 15%
Mystic Might45Mystic MightVerhoogt je magic met 15%
Plaatje46RetributionBrengt de person(en) in jouw omgeving van de Wilderness schade toe als je doodgaat. Er worden alleen meer personen geraakt als je in een multicombatzone bent.
Plaatje49RedemptionMaakt je weer een beetje beter als je health onder de 10% komt.
Plaatje52Smite1/4 van de schade wordt ook van de prayer van je tegenstander gehaald.
Plaatje60ChivalryJe moet na King's ransom de ridders van de ronde tafel hebben verslagen om deze prayer te kunnen gebruiken. Met deze prayer krijg je tijdelijk 20% extra defence, 18% strength en 15% attack.
Plaatje70PietyJe moet na King's ransom de ridders van de ronde tafel hebben verslagen om deze prayer te kunnen gebruiken. Met deze prayer krijg je tijdelijk 25% extra defence, 23% strength en 20% attack.

Een hoger Prayer level geeft je het voordeel dat je prayers voor een langere tijd kunt gebruiken, een voordeel dat heel belangrijk is tijdens het pk'en.

De drie beschermingsprayers (Protect from Melee, Ranged en Magic) zijn heel belangrijke prayers, ze kunnen handig zijn bij het doden van hoge monsters. Ze geven je 100% bescherming tegen monsters en 50% tegen andere spelers (bijvoorbeeld in de Wilderness). Als je het gebruikt komt er een symbool van de prayer boven je hoofd.

Botten

Je kunt je prayer trainen door botten te begraven, dat is de gemakkelijkste manier.

PlaatjeNaamXPWie droppen ze?
PlaatjeBones4,5De meeste monsters
PlaatjeWolf bones4,5Wolven
PlaatjeBurnt bones4,5Deze liggen bij de Greater Demons in de Wilderness
PlaatjeMonkey bones5Monkey's
PlaatjeBat bones5,3Giant Bats
PlaatjeBig bones15Trollen, alle Giants, Ogres
PlaatjeJogre bones15Jogres
Zogre BonesZogre bones22,5Zogres
PlaatjeShaikahan bones25Shaikahans
PlaatjeBabydragon bones30Baby dragons
Wyvern BonesWyvern bones50Wyverns
PlaatjeDragon bones72Alle draken, behalve baby dragons
Fayrg bonesFayrg bones84Zombie of skeleton ogres van Zogre Flesh Eaters
Raurgh BonesRaurg bones96Zombie of skeleton ogres van Zogre Flesh Eaters
Daganoth BonesDagannoth bones125King Dagannoth
Ourg BonesOurg bones140Zombie of skeleton ogres van Zogre Flesh Eaters

Er zijn nog een paar manieren om je prayer te trainen, allemaal voor members.

Ghasts

Bij de quest Nature Spirit leer je Ghasts doden. Je krijgt daarbij een druid pouch. Die zul je moeten vullen door met een silver sickle (b) in je inventory bij wat rotte bomen en takjes in het moeras ten zuidwesten van Canifis de optie "Bloom" op de sickle te kiezen. Je prayer gaat hier wel wat van omlaag, maar er is een altaar bij Filiman, de geest van de Nature Spirit quest, in de buurt waarbij je je prayer kunt opladen. Met pouch kun je de ghasts aanvallen. Voor elke ghast die je dood krijg je 30 prayer xp.

Shade Burning

Bij de quest Shades of Mort'ton moet je shades remains verbranden. In het kort komt het er op neer dat je eerst een tempel in Mort'ton moet repareren, zodat het altaar in de tempel aangestoken kan worden. Als daarna het sanctity van de tempel hoog genoeg is, kun je van olijfolie (te koop in de general shop van Mort'ton) sacred oil maken. Houd deze olijf olie in het vuur dat je gemaakt hebt op het altaar, dan krijg je sacred oil. Met die sacred oil kun je pyre logs maken. Met de pyre log kun je een vuur aanmaken op een altaar in het westen en oosten van de stad. Daarop kun je een remain van een shade verbranden, die je gedood hebt. Dat geeft prayer xp en spullen. Hoe hoger de log en remains, hoe hoger je beloning in spullen en prayer xp. Zie de uitgebreide guide over Shades of Mort'ton voor meer informatie.

PlaatjeNaam shade remainsMinimale logsFiremaking levelPrayer xp
PlaatjeLoarRegular525
PlaatjePhrinOak1537,5
PlaatjeRiylWillow3061
PlaatjeAsynYew6579,5
PlaatjeFiyrMagic80100

Ectofuntus

Tijdens de quest Ghosts Ahoy moet je Ecto-tokens verzamelen om in Port Phasmatys te komen. Deze ecto-tokens kun je krijgen door een speciale ceremonie te houden bij de toren ten noorden van Port Phasmatys. Je moet hier een pot met bones en een emmer met ectoplasm in een fontein gooien. Hiervoor krijg je de lokale munteenheid, de ecto-tokens. Dit kun je alleen doen als je de pot met bonemeal en de emmer met ectoplasm hebt.

Hoe hoger het gemalen bot in de pot, hoe meer xp je zult krijgen. Deze ervaring maar liefst vier maal hoger dan als je de bones gewoon zou begraven. Zo kun je dus meer prayer xp krijgen van de bones die je gekocht hebt of verzameld. Je hebt de quest niet nodig om het ritueel te doen, maar het is handig als je de quest wel hebt voltooid. Dan kun je van de toren naar de bank in het stadje lopen, nieuwe bones halen en met de Ectofuntus terug teleporteren. Je hebt een de Ectophial van de quest nodig om te kunnen teleporteren naar de toren. De Ectophial moet je weer vullen in de Ectofuntus.

PlaatjeNaamXPPlaatje van pot
PlaatjeBones18Plaatje
PlaatjeWolf bones18Plaatje
PlaatjeBurnt bones18Plaatje
PlaatjeMonkey bones20Plaatje
PlaatjeBat bones21,2Plaatje
PlaatjeBig bones60Plaatje
PlaatjeJogre bones90Plaatje
Zogre BonesZogre bones90Plaatje
PlaatjeShaikahan bones100Plaatje
PlaatjeBabydragon bones120Plaatje
Wyvern BonesWyvern bones200Plaatje
PlaatjeDragon bones296Plaatje
Fayrg bonesFayrg bones336Plaatje
Raurg BonesRaurg bones384Plaatje
Dagannoth BonesDagannoth bones500Plaatje
Ourgh BonesOurg bones560Plaatje

Chapel van Construction

Dit is een tijdsbesparende manier om je prayer te trainen. Hiervoor heb je een huis met een chapel nodig. Als je de burners aangestoken hebt en bones op je altar doet, krijg je daar meer prayer xp voor dan als je de bones gewoon zou begraven. De XP in deze tabel is bebaseerd op de Marble burners. Lagere burners zullen minder XP geven. Het percentage in de tabel hieronder geeft het het percentage van de XP die je krijgt als je de bones zou begraven aan.

Burners moeten worden aangestoken met een tinderbox en 2 marrentills.

PlaatjeAltarXP zonder burners aanXP met 1 Marble burner aangestokenXP met beide Marble burners aangestoken
Oak AltarOak altarNormaal150%200%
Teak AltarTeak altar110%160%210%
Cloth Covered AltarCloth altar125%175%225%
Mahogany AltarMahogany altar150%200%250%
Limestone AltarLimestone altar175%225%275%
Marble AltarMarble altar200%250%300%
Gilded AltarGilded altar250%300%350%

Kleding

Er is kleding waardoor je prayer points langzamer omlaag gaan als je je Prayer gebruikt. Je kunt zien in welke mate dat gaat bij de "Prayer bonus" bij je armour.

PlaatjePlaatje

Kleding

PlaatjePlaatje

Prayer books

Na het voltooien van de quest Horror from the Deep kun je een prayer book van je keuze kiezen. Dit boek mist vier pagina's. Die moet jij verzamelen en toevoegen. Ze zijn te krijgen van clue scrolls, maar je kunt ze ook van andere spelers kopen. Deze boeken kunnen als schild worden gedragen.

Incomplete boeken waarbij de vier missende pagina's nog niet zijn toegevoegd, geven alleen prayer bonus. Complete boeken geven extra stats, afhankelijk van de god die je hebt gekozen. Je kunt kijken welke pagina's je nog mist door "Check Damaged Book" te kiezen. Saradomin geeft extra defence bonus, Zamorak attack en Guthix wat van allebei. Met complete boeken kunnen spelers een mis oplezen, die kunnen de andere spelers lezen in het chatscherm. Dit gebruikt wat energie van de special attack bar. Met complete boeken kun je ook symbolen blessen. Een Holy Book (Saradomin) zegent holy symbols, een Unholy Book (Zamorak) zegent unholy symbols en een Book of Balance (Guthix) allebei.

Plaatje boekPlaatje TornpageNaamResultaat met 4 pagina'sPrayer bonusGod
PlaatjePlaatjeHoly Book+8 op alle defence stats+5Saradomin
PlaatjePlaatjeBook of Balance+4 op alle attack en defence stats+5Guthix
PlaatjePlaatjeUnholy Book+8 op alle attack stats+5Zamorak

Monastery

De Prayer guild is de Monastery. Je hebt prayer 31 nodig om er binnen te komen. De monastery ligt bij Barbarian Village en Edgeville. Je kunt er symbolen laten zegenen, er liggen monk's robes en er is een altaar dat je 2 meer prayer points extra geeft. Als je level 40 prayer hebt, krijg je bijvoorbeeld 42 punten voor je prayer in plaats van 40.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.