Lunagang

Mining

Mining is officieël mijnbouw in Nederlands. Je hakt erts (ores) uit een steen met een pickaxe (pikhouweel) en zet die ores op de bank, dat is eigenlijk de hele skill. Hoe hoger je Mining, hoe sneller je grondstoffen kunt krijgen. Je kunt je pickaxe als wapen dragen of gewoon in je inventory houden. Je hakt dan automatisch als je op een steen klikt waar je level hoog genoeg voor is. Elke stof heeft een eigen kleur steen.

Plaatje

Pickaxes

Zonder pickaxe is het erg lastig om een ore uit een steen te hakken. Je kunt je pickaxe kopen in de Dwarven mine bij Nurmof. Ze zijn niet te maken door spelers. Hoe hoger je pickaxe, hoe sneller je ores uit een steen krijgt.

Een dragon pickaxe is niet bij Nurmof te koop. Dit is een drop van de Chaos Elemental in de Wilderness. Hij hakt 15% sneller ores dan een rune pickaxe. Ook heeft hij een special attack, die je Mining tijdelijk met drie verhoogt.

Je pickaxe kan ook kapotgaan tijdens het mijnen. Als de steen begint te stomen en je doorhakt zal hij breken. Af en toe vliegt ook de kop van je pickaxe eraf, deze kun je dan weer oppakken. Een gebroken pickaxe kun je bij Bob in Lumbridge laten repareren.

PlaatjeMinimale mining levelNaamPrijs bij Nurmof
Bronze pickaxe1Bronze pickaxe1 gp
Iron picakxe4Iron pickaxe140 gp
Steel pickaxe6Steel pickaxe500 gp
Mithril pickaxe21Mithrill pickaxe1.300 gp
Adamant pickaxe31Adamant pickaxe3.200 gp
Rune pickaxe41Rune pickaxe32.000 gp
61Dragon pickaxeNiet

Ores

Hier een overzicht van de stenen die door RuneScape te vinden zijn.

Plaatje steenOreNaamMinimaal levelXPExtra informatie
 Clay oreClay15Door van klei potten te maken, train je Crafting.
CopperCopper oreCopper117,5
TinTin oreTin117,5
IronIron oreIron1535Hier kun je iron en steel bars van maken.
SilverSilver oreSilver2040Voor Crafting. Hier kun je onder andere symbols van maken.
CoalCoal oreCoal3050Belangrijkste ore. Je hebt deze stof voor veel bars nodig.
-Pay-dirtPay-dirt3060Alleen te hakken in de Motherlode mine.
35Sandstone30/40/50/60Je kunt 1 kilo (30 xp), 2 kilo (40 xp), 5 kilo (50 xp) of 10 kilo (60 xp) krijgen.
GoldGold oreGold4065Voor Crafting. Hier kun je ringen, amuletten en kettingen van maken.
45Granite50/60/75Je kunt 500 gram (50 xp), 2 kilo (60 xp) of 5 kilo (75 xp) krijgen.
MithrilMithril oreMithril5580
AdamantAdamant oreAdamant7095
 Runite85125Alleen te vinden in de Wilderness, Heroes Guild, Neitiznot of Temple of Light.

De meeste ores worden gebruikt bij Smithing. Je kunt ze natuurlijk ook aan andere spelers verkopen.

Je account gaat door als iemand anders de ore al heeft weggekaapt. Als de steen grijs is, zit er niets meer in. Stop dan dus met hakken, het heeft geen zin om verder te gaan. Wacht totdat er weer een ore inkomt of loop naar een andere steen.

Edelstenen

Soms krijg je zo maar een edelsteen tijdens het hakken op een steen. Je krijgt dan 65 extra xp voor Mining. Je kunt deze edelstenen gebruiken om er met Crafting wat leuks van te maken. De meeste sieraden met gems kun je weer betoveren met Magic, zodat ze speciale krachten krijgen. Dit staat allemaal bij Crafting.

Members kunnen na het voltooien van de quest Shilo Village edelstenen hakken in Shilo Village. Je krijgt daar niet altijd de normale gems, maar speciale gems. Met deze gems kun je geen juwelen maken, maar wel bolt tips. Dat kan ook weer wel met andere gems. Deze bolt tips kun je gebruiken op een crossbow met Ranged.

Als members een opgeladen Amulet of Glory dragen, heb je meer kans op gems.

PlaatjeSapphirePlaatjeEmeraldPlaatjeRubyPlaatjeDiamond

PlaatjeOpalPlaatjeJadePlaatjeRed Topaz

OnyxDragonstoneDragonstones zijn een geval apart. Ze zijn niet uit de normale stenen van Mining te krijgen. Je kunt ze uit een kist in Taverley halen als je twee helften van een Half of a key hebt, maar ze zijn ook te hakken in Shilo Village. Met dragonstones zijn gewoon juwelen te maken. Er is ook nog een Onyx gem, maar die is helemaal niet met Mining te hakken. Deze moet je kopen in bij de TzHaar in de vulkaan van Karamja.

Dwarven stout

De Dwarven stout is te koop in het café van Falador. Je Mining en Smithing gaan dan tijdelijk met één level omhoog, zo kun je dus al met level 59 Mining in de Mining guild. Members kunnen met Cooking een Dwarven Stout (m) proberen te brouwen, daarmee zul je tijdelijk maar liefst twee Mining en Smithing levels omhoog gaan.

Mining Guild

Mensen met level 60 Mining of hoger kunnen de Mining guild onder Falador in. De ingang is ten zuiden van de oostelijke bank. Hier zijn 37 stenen met coal te vinden en 5 met mithril.

Over deze pagina

Met dank aan Car NLD, Laurent, LikeAbaszzz en afthamafer1 voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.