Lunagang

Melee

Als je je combat level, het level dat je ziet als je met je rechtermuisknop op iemand anders klikt, omhoog wil halen, moet je Attack, Strength, Defence, Hitpoints, Prayer, Ranged of magic trainen. Melee is geen echte officiële skill in RuneScape, maar zo worden de Attack en Strength skills bij elkaar vaak genoemd. Deze twee skills zijn namelijk bijna hetzelfde. Defence wordt ook vaak tot de melee skills gerekend, maar je kunt je defence ook via Ranged of Magic trainen. Defence wordt wel het meest getraind op de meleemanier. Je hitpoints zul je automatisch trainen tijdens het vechten. Het maakt niet uit of je daarbij nu je Magic, Ranged, Attack, Strength of Defence traint. Je krijgt voor hitpoints 1/3e deel van de xp die je bij de skill die je aan het trainen bent krijgt.

De Van Dale zegt dit over Melee:

mê·lée,  ( Amerikaans-Engelse spelling voornamelijk ) me·lee  [ 'mele_,  'me_'le_ ]
 ( telbaar zelfstandig naamwoord )
	mêlee
	  (strijd)gewoel 

Bij strijdgewoel weet je dus nog niet echt waar het over gaat. In RuneScape is melee vechten met het zwaard, soms zelfs met de blote vuist. Je kunt de monsters niet van een afstandje aanvallen, zoals je dat bij Ranged en Magic kunt doen.

Attack is voor hoe vaak je op een monster raak slaat. Als je een hoog Attack level hebt, zul je dus niet de hele tijd 0 schade aan de ander toebrengen. Strength bepaalt hoe hard je slaat. Hoe hoger je Strength, hoe hoger je "maximum hit," het maximale getal dat in het wolkje verschijnt en van het aantal hitpoints van je tegenstander gaat. Defence bepaalt hoe vaak je geraakt wordt en hoe hoog. Hitpoints ken je waarschijnlijk al: je hitpoints geeft aan hoeveel schade je aan kunt. Je zult doodgaan als je hitpoints op 0 komen te staan en in Lumbridge met drie spullen in je inventory uitkomen. Als je iemand hebt aangevallen in de Wilderness en een doodshoofd (skull) boven je hoofd hebt, verlies je al je voorwerpen die niet op de bank staan. De Prayer Protect items zal het aantal spullen dat bewaard blijft met 1 verhogen. Members kunnen de plek waar ze uitkomen als ze doodgaan ook naar Falador veranderen als ze de quest Recruitment Drive doen.

De standaardmanier van melee trainen leer je al in de tutorial van RuneScape: vechten tegen monsters. Een alternatieve manier van je combat trainen gaat via Pest Control. Deze manier wordt vooral door members met hogere levels veel gebruikt.

Je kunt bij het menu waar je je combatstijl kunt kiezen bepalen welke skill je gaat trainen. Kies je voor Accurate om je Attack te trainen, Aggressive voor je strength, Defensive voor defence of Controlled om de xp die je krijgt over de drie skills te verdelen? De mode kun je verzetten via de knoppen. Als je met je muis er over gaat, kun je beter zien welke mode het is.

Menu

Loop naar een monster, klik op "Attack" en kijk hoe je account het werk doet. Zo train je je Attack, Strength, Defence en Hitpoints.

Je kunt ook je "Auto retaliate" aanzetten. Als je dat aan hebt staan, zul je automatisch terug vechten als je wordt aangevallen. Je zult dom blijven staan als je Auto retaliate aan hebt staan. Veel pk'ers hebben deze optie uitstaan, omdat ze anders naar hun tegenstander toe zouden lopen als ze worden aangevallen.

Melee staat op de volgende plaats in de combattriangel:

Combattriangel

Je ziet dus dat Melee slecht bestand is tegen Magic, maar wel goed tegen Ranged kan.

Wijze les van Guthix uit Postbag from the Hedge

Guthix vond eens op een morgen dat hij wat vermaak nodig had, nadat hij jaren geslapen had. Omdat hij almachtig was, teleporteerde hij een melee-vechter, een magiër en een boogschutter naar een muziekkamer in zijn dimensionale woonplaats. Vanuit de kamer er naast riep hij: "Ik wil dat jullie een instrument kiezen, naar mij komen en vervolgens het beste liedje spelen dat jullie kennen. Als je me bevalt, laat ik je leven. Nu zal ik de strijder horen."

Angstig keek de meleestrijder op de tafel en koos een van de drie instrumenten: een harp. De andere twee wachtten op hem in de muziekkamer, totdat de strijder vijf minuten later terug kwam. "Poeh", zei hij, "Ik speelde met wat klappen op de harp met een tintje jazz en hij vond het mooi".

"Nu zal ik jou aanhoren, magiër, met het instrument van je keuze."

De magiër keek op, pakte de bongo's en ging naar de deur. Vijf minuten later kwam ook zij terug, vol opluchting op haar gezicht. "Ik speelde een vertraagde versie van de intro van RuneScape met wat vuurwerk er bij. Hij kon er maar geen genoeg van krijgen."

"Boogschutter. Nu zal ik jou horen."

De boogschutter raakte in paniek, pakte het overgebleven instrument en rende de kamer binnnen. Drie minuten later liet een grote explosie de deur schudden en er kwam rook uit de kamer. Er werd een hopeloze kreet uitgestoten. Een paar seconden later liep Guthix in hoogst eigen persoon de kamer in.

"Sorry, jongens, ik moest hem wel doden. Hij was erg slecht en weet het allemaal aan de triangel"

Wapens en armour

Als je tegen monsters gaat vechten, moet je natuurlijk niet met je blote vuist in normale kleren aankomen. Er zijn wapens die je kunt gebruiken en er is uitrusting om je te beschermen.

Er zitten verschillen in de sterkte van alle wapens en armour. Wapens zullen een Strength bonus en een Attack bonus in verschillende soorten geven. Deze bonussen en je Strength level bepalen hoeveel je zal hitten. Soms zullen je armour en sieraden hierbij ook meehelpen. Als je handig gebruik wil maken van de Attack bonussen van je wapen, moet je dus de stijl (Stab, Slash Crush) kiezen die de hoogste bonus heeft.

Armour beschermt je voornamelijk tegen de verschillende aanvallen in de verschillende stijlen. Je kunt de bonussen zien door op de "Show Equipment Stats" knop te klikken bij het overzicht van wat je aan hebt.

Standaard armour

Standaard armour is het armour dat het eerste in RuneScape te vinden was. Dit bestaat uit Bronze, Iron, Steel, Black, Mithril, Adamant , Rune en Dragon. Bronze, Iron, Steel, Mithril, Adamant en Rune kun je maken met Smithing, Black en Dragon kun je alleen uit winkels halen of als je geluk hebt van monsters krijgen.

PlaatjeLevel nodig wapensLevel nodig armourNaamTe maken met smithing
Bronze Platebody--BronzeJa
Iron Platebody--IronJa
Steel Platebody5 Attack5 DefenceSteelJa
Black Platebody10 Attack10 DefenceBlackNee
Mithril Platebody20 Attack20 DefenceMithrilJa
Adamant Platebody30 Attack30 DefenceAdamantJa
Rune Platebody40 Attack40 DefenceRuneJa
Dragon Chainbody60 Attack60 DefenceDragonNee

De wapens verschillen onder andere in snelheid, stats en aanvalsstijlen.

Plaatje van Rune uitvoering en naamSnelheidSterkteMethodeBeschrijving
Plaatje
Claws
SnelSlapStab / SlashClaws zijn net zo snel als daggers, maar de slashing (snijdende) attack is iets beter. Je hit twee keer zo snel als iemand met een tweehander. Claws kunnen niet worden vergiftigd. Rune claws hebben een special attack.
Plaatje
Dagger
SnelSlapstStabDaggers zijn erg snel. Je hit twee keer zo snel als iemand met een 2h. Daggers zijn bedoeld voor stabbing (steken), maar je kunt ze ook gebruiken als een slashing (snijdend) wapen. Het handige van daggers is members ze kunnen vergiftigen. Zo is dit wapen goed tegen mages en rangers. Je kunt ze gebruiken om even snel je tegenstander te vergiftigen en daarna kun je overgaan op je normale wapen. Dragon daggers hebben een special attack waarmee je 2 keer en meer hit.
Plaatje
Sword
SnelSlapStab / SlashEen snel stabbing (steek) wapen. Kan ook gebruikt worden voor slashing (snijden). Dit is een best goed wapen en niet al te duur.
Plaatje
Scimitar
SnelGemiddeldSlashMet een scimitar kun je alleen slash gebruiken. Het is niet zo flexibel als een sword, maar het geeft iets meer schade. Snijdende wapens zijn goed tegen kleding en leren armour.
Plaatje
Mace
GemiddeldSlapCrush / StabMaces zijn crushing (verbrijzel) wapens. Ze zijn sneller dan warhammers en flexibeler. Crushing is handig bij tegenstanders met plates. Maces geven ook prayer bonus, het is het favoriete wapen van een monk. Dragon maces hebben een special attack die meer hit.
Plaatje
Longsword
GemiddeldGemiddeldSlash / StabGoed wapen voor slashing en stabbing, sneller dan 2h, battleaxe en warhammer en brengt goede schade. Dragon longswords zien er iets anders uit en hebben een special attack.
Plaatje
Axe
GemiddeldSlapSlash / CrushAxes worden gebruikt voor Woodcutting, maar als je niks anders bij je hebt, kun je dit ook even gebruiken als wapen.
Plaatje
Pickaxe
GemiddeldSlapStab / CrushPickaxes worden gebruikt bij Mining, maar als je niks anders bij je hebt kun je dit ook even gebruiken als wapen.
Plaatje
Spear
GemiddeldGemiddeldStab / Crush / Slash

De speer is het flexibelste van alle wapens, maar de schade en kracht is niet zo goed. Het is het enige wapen dat goed kan stabben, crushen of slashen en het kan ook worden vergiftigd. Dragon spears hebben een special attack die je tegenstander even hypnotiseert.

Plaatje
Battleaxe
LangzaamHoogSlash / CrushDeze is sneller dan de 2h, maar het geeft niet zoveel schade als de 2h. Dit wapen is handig in de Wilderness, het geeft best veel schade bij slashing en crushing modes. De special attack van de Dragon uitvoering is +20,5% Strength, -8,8% Attack, -8,8% defence, -8,8% magic en -8,8% ranged. Je kunt daarbij dus het best een stat restore potion bij nemen.
Plaatje
Warhammer
LangzaamHoogCrushDit is een echt smashing (verbrijzel) wapen. Het is iets sneller dan de 2h en het kan met schild worden gebruikt. Goed tegen tegenstanders met plates.
2h sword
2h sword
LangzaamstHoogstSlash / CrushDit is een langzaam wapen die erg veel hit. Het kan niet gebruikt worden bij stabbing (steken). Hierbij kun je geen schild gebruiken.
Plaatje
Halberd
LangzaamstHoogstStab / SlashDe halberd hit niet zoveel als de 2h, is best langzaam en kan niet gebruikt worden met een schild. Je kunt hier echter vijanden mee raken die twee vakjes van je vandaan zijn, handig als je je tegenstander ergens achter vast kunt zetten. Dit wapen kan wel gebruikt worden met steken en snijden, maar snijden is het best. De special attack van de Dragon halberd hit twee keer op je vijand, als die maar één vakje in neemt in de wereld.

Armour van minigames

SymboolFighter torso

Minigames

Fighter torsoSymbool

Barrows

Verac's plateskirtDharok's greataxe

Barrows

Dharok's greataxeVerac's plateskirt

Quests

SymboolGadderhammer

Quests

GadderhammerSymbool

Capes

Bekijk de Capes guide voor informatie en stats van capes.

Doping

Attack

Er zijn dingen in RuneScape waarmee je je attack level tijdelijk omhoog kunt brengen om minder vaak 0 te hitten.

PlaatjeNaamEffect op level
PlaatjePrayer "Clarity of Thought"5%
PlaatjePrayer "Improved Reflexes"10%
PlaatjePrayer "Incredible Reflexes"15%
PlaatjeCup of tea3 levels
PlaatjeAttack potion15%
Ruby harvestRuby harvest20%
PlaatjeSuper attack Potion20%
PlaatjePotion of Zamorak20%

Strength

PlaatjeNaamEffect op level
PlaatjePrayer "Burst of Strength"5%
PlaatjePrayer "Superhuman Strength"10%
PlaatjePrayer "Ultimate Strength"15%
BeerBeer2
SSGShort green guy3
Wizard BlizzardWizard blizzard4
Drunk DragonDrunk Dragon/Chocolate Saturday/Blurberry Special/Tankard of Beer5
PlaatjeKeg of beer9
PlaatjeStrength potion15%
Black warlockBlack warlock20%
PlaatjeSuper strength potion20%
PlaatjeSpecial attack met dragon battleaxe22%
PlaatjeZamorak brew15%

Defence

PlaatjeNaamEffect op level
PlaatjePrayer "Thick Skin"5%
PlaatjePrayer "Rock Skin"10%
PlaatjePrayer "Steel Skin"15%
CabbageCabbage uit de tuin van Draynor Manor1 level
PlaatjeDefence potion15%
Sapphire GlacialisSapphire glacialis20%
PlaatjeSuper defence potion20%
Saradomin BrewSaradomin brew20% + 2 levels
PlaatjeSpecial attack Excalibur11,8%

Hitpoints

Het altaar in Nardah zal je nadat je Spirits of the Elid voltooid hebt, tijdelijk een paar extra hitpoints geven.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.