Lunagang

Firemaking

Firemaking is een van de meest onzinnige skills van RuneScape, maar je gaat er best snel levels in omhoog. Met Firemaking moet je, zoals de naam al zegt, vuurtjes maken. Op deze vuurtjes kun je vlees en vis koken. Je hoeft dan niet meer helemaal naar een fornuis te lopen. Zoiets is erg handig op reis. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld eerst vis vangen, dan koken en gaan in één keer door naar monsters om te trainen. Dat scheelt weer een ritje naar de bank.

Vuur

PlaatjeAls je een vuurtje wil maken heb je een stuk hout (log) en een tinderbox nodig. Hout kun je hakken met Woodcutting, tinderboxes zijn te koop in General Stores voor ongeveer 1 gp.

Gebruik je tinderbox op je log en kijk hoe je poppetje het vuurtje voor je maakt. Het duurt een tijdje voordat het hout is aangestoken, maar als je een hoger level hebt, gaat het sneller. Het gaat ook snel als je veel vuurtjes achter elkaar maakt. Het duurt dan maar één vonkje voordat je hout brandt.

PlaatjeLevelNaamXP
Normale logs1Logs40
Achey Logs1Achey logs40
Oak Logs15Oak logs60
Willow Logs30Willow logs90
Teak Logs35Teak logs105
Arctic Pine logs42Arctic pine logs125
Maple Logs45Maple logs135
Mahogany Logs50Mahogany logs157,5
Yew Logs60Yew logs202,5
Magic Logs75Magic logs303,8

De tijd dat het vuurtje brandt, ligt aan het type hout. Voor elk soort hout komt er 15 seconden bij (tel Teak en Mohagany niet bij) . Zo branden oak logs 15 seconden langer dan normale, en willow logs zelfs een halve minuut langer dan normaal. Yew dus 45 seconden langer en Magic één minuut.

Vuurtjes maken op de barbaarse manier

Vuurtjes maken op de barbaarse manier gaat met een boog in plaats van een tinderbox. Je kunt het alleen doen als je het firemakingonderdeel van de Barbarian training hebt voltooid. Dat is alleen voor members. Het gaat precies hetzelfde als op de normale manier, je gebruikt alleen nu een boog in plaats van een tinderbox.

PlaatjeLevelNaamXP
Normale logs21Logs40
Achey Logs21Achey logs40
Oak Logs35Oak logs60
Willow Logs50Willow logs90
Teak Logs55Teak logs105
Arctic Pine logs62Artic pine logs125
Maple Logs65Maple logs135
Mahogany Logs70Mahogany logs157,5
Yew Logs80Yew logs202,5
Magic Logs95Magic logs303,8

Pyre ships

De barbarians houden van avontuur. Ze gaan vaak naar de Ancient Cave, een grot onder de rivier van de Baxtorian Falls. Ze keren soms niet terug. Hun ziel blijft dan zweven in de grot, zodat ze niet in vrede kunnen rusten. Je kunt hun botten op een speciaal schip verbranden en de ziel die vrijkomt doden, zodat ze dat wel kunnen. Deze ziel of spirit heeft level 166 en kan een dragon full helm voor je achterlaten.

De botten kun je krijgen door barbarians in de Ancient Cave te doden. Om daar te komen, moet je Barbarian training hebben gedaan. Soms droppen de barbarians in die grot "mangled bones" en "chewed bones". Gebruik de chewed bones niet, die zijn van verkeerde barbarians! Je kunt ze wel gebruiken, maar dan krijg je niks. De bones kun je in een schip stoppen, die je op een speciaal plateau bij Otto's hut kunt maken van logs. Er zal dan een spirit komen. Dood die. Je kunt dan een bepaald aantal bones met 300% Prayer xp begraven. Hoeveel bones dat zijn, hangt van de log af die je gebruikt.

PlaatjeCrafting en Firemaking levelNaamCrafting XPFiremaking XPBotten te begraven
Normale logs11Logs10401
Achey Logs11Achey logs10401
Oak Logs25Oak logs15602
Willow Logs40Willow logs22,5902
Teak Logs45Teak logs26,21053
Artic Pine logs52Artic Pine logs31,21253
Maple Logs55Maple logs33,71353
Mahogany Logs60Mahogany logs39,3157,54
Yew Logs70Yew logs50,6202,54
Magic Logs85Magic logs75,9303,85

Pyre logs

Pyre logs worden gebruikt in de quest [[Shades of Mort'ton]] en de gelijknamige minigame om shades te cremeren. Dit geeft ook Prayer XP. Om Pyre logs te maken heb je Sacred oil nodig. Dit kan gemaakt worden door olive oil uit de General Shop van Mort'ton in een speciaal vuurtje in de tempel van Mort'ton, die je zelf op moet bouwen tijdens de quest of minigame, te houden.

PlaatjeLevelNaamLogs nodigXP
Pyre Logs5Pyre logsNormale of Achey50
Oak Pyre Logs20Oak pyre logsOak70
Willow Pyre Logs35Willow pyre logsWillow100
Teak Pyre Logs40Teak pyre logsTeak120
Artic Pine Pyre Logs47Artic pine pyre logsArtic Pine158
Maple Pyre Logs50Maple pyre logsMaple175
Mahogany Pyre Logs55Mahogany pyre logsMahogany210
Yew Pyre Logs65Yew pyre logsYew255
Magic Pyre Logs80Magic pyre logsMagic404,5

Lichtbronnen

Op sommige plaatsen in de memberswereld, zoals de grotten onder de Lumbridge Swamps, is het donker. Je hebt daar licht nodig om te kunnen zien. Je kunt licht maken met Candles en Lanterns. Hieronder een lijstje:

PlaatjeMinimaal levelNaam
Torch1Torch
Plaatje1Candle
Plaatje4Candle Lantern
Plaatje12Oil Lamp
Plaatje14Oil Lantern
Plaatje49Bullseye Lantern
Plaatje65Mining Helmet

Je krijgt geen xp voor het aansteken van lampen en kaarsen. Lampen zullen, als er geen wind in de grotten staat, altijd aan blijven. Bullseye lanterns en Mining helmets zullen altijd aanblijven, andere spullen kunnen nog wel eens uit gaan.

Mining helmets

Deze dingen worden gedropt door de cave goblins van de quest The Lost Tribe. Je kunt ze op je hoofd zetten, dat scheelt weer inventoryruimte.

Candles en torches

Torches en candles kunnen worden gekocht in de General Shop van Tai Bwo Wannai op Karamja. Candles worden ook verkocht door een man bij de ingang van de Lumbridge Swamp caves en de speciale Candle winkel van Catherby. De man bij de ingang van de Lumbridge swamp caves is echter een afzette. Hij vraagt maar liefst 1.000 gp. In Catherby is tijdens de Merlin's Crystal ook nog een black candle te koop.

Candle lanterns

Als je deze wil maken, heb je een molten glass, een glassblowing pipe en een candle nodig. Molten glass is van Crafting. Hier staat ook informatie over de glassblowing pipe.

Blaas met je glassblowing pipe de molten glass tot een candle lantern. Stop daarna de candle er in en steek het aan. De candle kan er niet meer uit worden gehaald.

Oil lamps en oil lanterns

Als je een oil lamp of oil lantern wil maken heb je olie, dat gemaakt wordt uit 1 swamp tar, en een molten glass nodig. Bij een oil lantern heb je ook nog een iron bar nodig. Swamp tar is te vinden bij de vijvers in de moerassen onder Lumbridge, molten glass komt van Crafting.

Maak eerst met een glassblowing pipe je molten glass tot een oil lamp. Smeed daarna nog een iron oil lantern frame van een iron bar als je een oil lantern wil maken. Zet dit frame op de oil lamp en giet er olie in. Hoe dat moet, staat later beschreven. Daarna kun je je lantaarn aansteken met je tinderbox.

Bullseye lanterns

Een Bullseye lantern bestaat uit een steel bar, een molten glass en olie dat gemaakt kan worden met swamp tar. Swamp tar is te vinden bij de vijvers in de moerassen onder Lumbridge, molten glass komt van Crafting.

Kies uit het glasblaasmenu een lantern lens en maak een Bullseye lantern frame uit een steel bar op een anvil. Zet het dan in elkaar. Voordat je lantern aangestoken wordt, moet er nog olie bij.

Olie maken

Pak voor elke lantern die je wil vullen een swamp tar uit Lumbridge Swamps of een andere plek. Ga met het tar en je lampen naar de Chemist in Rimmington en loop het huis binnen. Aan de oostelijke kant is een Oil Still. Doe daar je tar in en vul je Lanterns één maal. Bijvullen is nooit nodig.

Als je een een lantern aan hebt gestoken kun je deze ook uitmaken door de Extinguish optie te gebruiken. Als je een lantern vol oil hebt gestopt hoef je dit er nooit meer bij te doen.

Gnomic Fire Lighters

Je kunt Gnomic Fire Lighters komen door clue scrolls te doen. Gnomic fire lighters moet je op een log doen. Het vuurtje zal dan, afhankelijk van de fire lighter die je gebruikt, groen, blauw of rood worden in plaats van oranje.

Andere voorwerpen

Harpie bug lanterns

Harpie Bug LanternFiremaking level 33 of hoger is benodigd als je deze dingen aan wil steken. Deze lanterns geven geen licht: je kunt ze alleen gebruiken om Harpie bug swarms van Slayer naar je toe te lokken. Ze zijn te koop bij de Slayer Masters.

Iron spit

Dit is een extra hulpmiddel bij het koken van Chompy's (Big Chompy Bird Hunting) als je daarop aan het jagen bent. Je kunt deze beesten niet zomaar op een vuurtje koken: je moet chompy's op zo'n spit rijgen en ze roosteren boven het vuurtje. Iron spits vereisen 20 Firemaking en worden gemaakt met Smithing uit een iron bar.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2020

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.