Lunagang

Farming

Farming is een skill voor members. Bij het uitkomen van Farming probeerde Jagex mensen op te hitsen met woorden zoals "long-awaited" (het was maar een maand) en "much-discussed." Dat heeft allemaal niet geholpen, want ongeveer 80% van de RuneScape spelers stemde negatief in de peiling op RuneScape: de meeste mensen vinden Farming niet leuk.

Farming is landbouwen in het Nederlands, dus is dit een skill waarmee je dingen kunt verbouwen. Daarvoor heb je natuurlijk eerst zaden nodig. Om aan gewone zaden te komen, kun je Master Farmers of kraampjes beroven. Je kunt ze ook van andere mensen kopen of de bevolking van Miscellania er voor laten werken. Tree seeds komen uit bird nests. Deze vallen soms uit de boom tijdens het houthakken. Om Master Farmers te kunnen beroven, heb je minstens 38 Thieving nodig, voor kramen is dat 27 Thieving. Master Farmers zijn op verschillende plaatsen te vinden, zoals Draynor Village, bij de Farming shop in Ardougne en ten zuiden van Varrock. De kramen staan alleen in Draynor Village. Zaadjes stelen van kramen gaat erg langzaam en het geeft maar 10 xp. Steel van Master Farmers: dat is veel beter.

Er zijn verschillende soorten zaden, allemaal voor een ander doel. Je kunt ze alleen in speciale gronden planten, een patch. Er zijn Bush patches, allotment patches, herb patches, hops patches, tree patches, fruit tree patches, spirit tree patches en patches voor de speciale dingen als Belladonna en cactussen. Patches zijn te herkennen dankzij het Plaatje-symbool.

Het benodigde gereedschap is in winkels te koop. Farming shops zijn altijd bij een allotment patch in de buurt. Ze zijn te vinden ten zuiden van Falador, ten noorden van Ardougne en Catherby en ten westen van Port Phasmatys en te herkennen aan Plaatje.

PlaatjeNaamInformatie
PlaatjeRakeWordt gebruikt om onkruid van patches te halen
PlaatjeSpadeHiermee kun je oogsten, dode planten wegscheppen bomen en struiken uitgraven
PlaatjeWatering canLaat je allotment, flowers en tree seeds in potten groeien
PlaatjeSeed dibberIs nodig voor het planten van zaden
PlaatjeGardening trowelWordt gebruikt voor het planten van tree seeds in een bloempot
PlaatjeSecateursHiermee knip je de zieke bladeren van bomen en struiken af
PlaatjePlant potOm een boom te planten, heb je eerst een klein boompje nodig. Je kunt deze laten groeien in deze pot. Zet je seed erin met een trowel en geeft het water.
PlaatjeBasketJe kunt hier 5 stukken fruit in bewaren
PlaatjeSackJe kunt hier 10 onions, potatoes of cabbages in stoppen
PlaatjePlant cureWordt gebruikt om je planten weer beter te maken
PlaatjeGardening bootsDood farmers om deze te krijgen. Je hebt hier niets aan, het staat alleen leuk

Je denkt nu misschien: "ik heb nu al die seeds, moet ik al die gereedschappen nu ook nog allemaal op mijn bank proberen te krijgen!?" Gelukkig hoeft dat niet. Jagex heeft bij elke patch een leprechaun gezet die je spulletjes voor je wil bewaren. Praat met hem en klik in het menuutje waar normaal je inventory staat de dingen aan die je aan het kaboutertje wil geven. Je kunt deze spullen bij elke leprechaun die je tegenkomt weer ophalen. Je kunt de leprechauns een rake, spade, watering can, seed dibber, gardening trowel, secateurs, 31 lege emmers en 255 emmers met compost en super compost laten bewaren. Helaas kunnen ze maar één wateringcan bewaren, terwijl het veel handiger is dat je twee watering cans tijdens het farmen hebt. Daarom is het handig om wat reserve cans op je bank te houden.

Compost

Om een hogere opbrengst van je patches te halen, heb je compost nodig. Compost maak je door 15 spullen zoals weeds, bloemen of cabbages in de compostbak te gooien. Als de bak vol zit sluit je de deksel. Het duurt dan ongeveer een uur voordat je compost klaar is. Als dat klaar is haal je het er weer uit door met een lege emmer op de compostbak te klikken. Je kunt ook supercompost maken voor een nog hogere opbrengst van je land.

NaamHoe te makenErvaring voor het vullen van emmersErvaring voor het gebruiken op de patch
CompostGooi 15 spullen zoals guam leafs, marrentill, cabbage, onions of weeds.4,5 xp per emmer18 xp
Super CompostGooi 15 hogere spullen in je compost bak, zoals avantoe en betere herbs, watermelons, pineapples, jangerberries en tree roots.8,5 xp per emmer26 xp
Rotten tomatoesGooi 15 tomaten in je compostbak.8,5xp per emmerWordt hiervoor niet gebruikt, je kunt het gebruiken in de Duel arena

Allotment

Laten we beginnen met groente, kruiden en bloemen (alotment, herbs en flowers). Je hebt hiervoor ongeveer twee buckets nodig, twee watering cans, een spade, een rake, wat geld en een seed dibber nodig.

Twee grote allotment patches aan de zijkanten, een flower patch in het midden en nog een klein vakje aan de buitenkant voor herbs. Het is dus handig om ook herbs en flowers te gaan verbouwen als je met allotment bezig bent.

Farming patches Ardougne: Teleporteer naar Ardougne en ga via het noorden de stad uit. Loop langs de Farming shop en loop om de bomen boven de Farming shop heen naar het oosten. Je komt nu bij de patches.

Farming patches Catherby: Teleporteer naar Camelot, vul je gieters bij de fonteinen en loop verder naar het oosten. Je komt nu bij Catherby.

Farming patches Falador: Teleporteer naar Falador en ga richting de east bank. Dit is een handige plek om even te banken. Ga de stad uit via het zuiden en sla meteen naar het oosten af. Loop verder totdat je bij de patches komt.

Farming patches Port Phasmatys: Teleporteer met je ectophial naar Port Phasmatys, vul je flesje opnieuw in de fontein en loop steeds naar westen langs de boerderij met dode kippen en koeien. Je komt nu bij de patches.

Allotment Patch Harmony Island: Vaar vanuit een van de plaatsen met Charter Ships of Port Phasmatys naar Mos Le'Harmless en ga daar via de monnik ten noorden van de haven naar Harmony Island. Je moet de The Great Brain Robbery voltooid hebben. Er zijn geen herb en flower patches.

Je gaat naar een akker voor allotments. Dan ga je het onkruid wieden met een rake. Klik gewoon op de rake en dan op de akker. Dan moet je je land bemesten met compost en er zaadjes in planten. Het zaaien van allotment kost 3 seeds. Nu ontstaan er allemaal kleine plantjes, geef ze water. Tussendoor kun je van akkers switchen door te teleporteren. Als je uitlogt, groeit de boel gewoon door en kunnen de planten dus ook dood gaan door ziektes. Zie "Bloemen" om te kijken hoe je de kans op ziektes kunt verkleinen.

Als je planten klaar zijn met groeien, zie je dat vanzelf. Je klikt dan op de akker met de rechter muisknop en dan op harvest. Nu haal je de gewassen binnen met je schep. Je inventory zal snel vol zitten, daarom zijn er juten zakken en manden. Voor de aardappels heb je een zak nodig, maar voor sommige gewassen heb je manden nodig. Deze spullen zijn gewoon in de winkel verkrijgbaar.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP oogstenFarmer wil oppassen voor
PlaatjePlaatjePotatoes140 minuten892 emmers compost
PlaatjePlaatjeOnions540 minuten1010,51 zakken potatoes
PlaatjePlaatjeCabbage735 minuten1011,51 zak onions
PlaatjePlaatjeTomato seeds1240 minuten12,5142 zakken cabbage
PlaatjePlaatjeSweetcorn seeds2055 minuten171910 jute fibers
PlaatjePlaatjeStrawberries3155 minuten26291 mand met apples
PlaatjePlaatjeWatermelons471 uur en 15 minuten4854,510 leaves curry

Bloemen

Met bloemen kun je de kans op ziektes van je allotment verkleinen. Marigolds beschermen je onions, tomatoes en potatoes. Rosemary beschermt je cabbages, een scaracrowl beschermt je sweetcorn tegen vogels en nasturtiums beschermen je watermelons tegen ziekten. De bloemen en vogelverschrikker plant je in de flower patch. Je kunt een vogelverschikker maken door een zak met hooi te vullen bij een hooiberg (er zijn er een paar in Lumbridge) en deze op een bronze spear te zetten (te koop in Tai Bwannai Trio Village, maak ze schoon met een cleaning cloth). Zet er ook nog een watermeloen op als hoofd en je hebt een mooie vogelverschrikker. Bloemen als woad en limpwurt planten zijn niet bedoeld voor bescherming, maar voor oogst.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenErvaring voor oogstenBeschermt
PlaatjePlaatjeMarigolds217½ minuten8,547Onions, tomatoes en potatoes
PlaatjePlaatjeRosemary1117½ minuten1266,5Cabbages
PlaatjePlaatjeNasturium2417½ minuten20111Watermelon
PlaatjePlaatjeWoad2517½ minuten20,5115,5Niks
PlaatjePlaatjeLimpwurt2617½ minuten21120Niks

Herbs

Gewoon handig om je Herblore wat op te krikken. Je zult de herbs als geidentificeerd oogsten, omdat je al vantevoren weet welke herb uit het zaadje zal komen.

Mensen die My Arm's Big Adventure hebben voltooid, hebben de beschikking over een vijfde herb patch op de berg waarin de Troll Stronghold is. Je kunt hier via een ladder in de kamer bij de Troll Generals komen. De herbs op deze patch zullen nooit ziek worden, omdat de trol My Arm gratis voor je op je herbs let.

Let op: Goutweed kun je alleen verbouwen uit Goutweed tubers. Deze kun je krijgen tijdens Tai Bwo Wannai Cleanup. De herb die je krijgt kun je niet gebruiken voor Herblore, maar je zult ze wel bij Sanfew op de eerste verdieping van de Herblore-winkel in Taverley inruilen voor echte herbs.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenErvaring voor oogsten
Herb seedPlaatjeGuam leaf91 uur en 15 minuten1112,5
Herb seedPlaatjeMarrentill141 uur en 15 minuten1315
Herb seedPlaatjeTarromin191 uur en 15 minuten1618
Herb seedPlaatjeHarralander261 uur en 15 minuten2224
Herb seedGoutweedGoutweed291 uur en 15 minuten10545
Herb seedPlaatjeRanarr weed321 uur en 15 minuten26,530,5
Herb seedPlaatjeToadflax381 uur en 15 minuten3438,5
Herb seedPlaatjeIrit leaf441 uur en 15 minuten4348,5
Herb seedPlaatjeAvantoe501 uur en 15 minuten5461,5
Herb seedPlaatjeKwuarm561 uur en 15 minuten6978
Herb seedPlaatjeSnapdragon621 uur en 15 minuten8798,5
Herb seedPlaatjeCadantine671 uur en 15 minuten107120
Herb seedPlaatjeLantadyme731 uur en 15 minuten135151,5
Herb seedPlaatjeDwarf Weed791 uur en 15 minuten170192
Herb seedPlaatjeTorstol851 uur en 15 minuten199,5224,5

Hops

Planten is hetzelfde verhaal als de andere gewassen: onkruid wieden met rake, compost erop, zaadjes erin (hops kosten 4 zaadjes) en naar de volgende patch wandelen. Hops hebben geen water nodig.

Hops patch Seers Village: Teleporteer naar Camelot, loop naar het westen totdat je een hek tegenkomt en ga naar het noorden.

Hops patch Lumbridge: Teleporteer naar Varrock en loop de stad via het zuiden uit. Ga langs de Champions guild.

Hops patch Yanille: Teleporteer naar Watchtower en ga Yanille binnen. Loop naar de foodshop ten noorden van de Wizards' Guild.

Hops patch Entrana: Teleporteer naar Draynor met je Amulet of Glory en ga naar Entrana met de boot in Port Sarim.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenErvaring voor oogstenFarmer wil oppassen voor
PlaatjePlaatjeBarley hops335 minuten8,58,53 emmers compost
PlaatjePlaatjeHammerstone hops435 minuten9101 marigold
PlaatjePlaatjeAsgarnian hops845 minuten10,5121 zak onions
PlaatjePlaatjeJute1345 minuten1314,56 Barley malt (kook Barley op een range)
PlaatjePlaatjeYanillian hops1655 minuten14,5161 mand tomatoes
PlaatjePlaatjeKrandorian hops211 uur en 5 minuten17,519,53 zakken cabbages
PlaatjePlaatjeWildblood hops281 uur en 15 minuten23261 Nasturtium

Bushes

Bushes groeien in Bush patches. Per struik heb je één zaadje nodig.

Bushes patch Champions Guild: Teleporteer naar Varrock en loop naar de Champions Guild.

Bushes patch Rimmington: Teleporteer naar Draynor Village of Falador en loop een eindje.

Bushes patch Etceteria: Gebruik je Lyre om naar Rellekka te gaan en neem de boot. Ga daarna naar Etceteria en loop naar het zuidwesten van het eilandje.

Bushes patch Ardougne:Teleporteer naar Ardougne en ga richting het klooster van Monk's Friend. Hier is de patch in de buurt.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP "check health"Ervaring voor oogstenFarmer wil oppassen voor
PlaatjePlaatjeRedberries101½ uur11,5644,54 zakken cabbage
PlaatjePlaatjeCadavaberries221 uur en 50 minuten18102,573 manden tomatoes
PlaatjePlaatjeDwellberries362 uur en 10 minuten31177,5123 manden strawberries
PlaatjePlaatjeJangerberries482½ uur50,5284,5196 watermelons
PlaatjePlaatjeWhite berries592½ uur78437,5298 mushrooms
PlaatjePlaatjePoison ivy702½ uur1206744515 coconuts

Trees

Nu de bomen. Je kunt het al raden: bomen moeten in een tree patch. Zaden zul je eerst in een plant pot moeten planten. Je hebt hiervoor een gardening trowel nodig. Hierna moet je ze water geven en even wachten tot er een klein boompje in je pot groeit. Het boompje kunt je vervolgens met behulp van een spade in een patch zetten.

Tree patch Falador:Teleporteer naar Falador en loop het park in.

Tree patch Taverley: Teleporteer naar Falador en ga via het noorden de stad uit. Loop steeds naar het noorden en sla bij de poort naar Taverley af. Je komt nu bij de patch.

Tree patch Varrock: Teleporteer naar Varrock en ga richting het kasteel. Aan de zuidoostkant van het kasteel is de patch.

Tree patch Lumbridge: Teleporteer naar Lumbridge en ga richting de General Shop. Sla hiervoor af naar het westen totdat je de patch tegenkomt.

Tree patch Gnome Stronghold: De tree patch is ten westen van de bank in de Gnome Stronghold, die weer westelijk ligt van het agility parcours.

Het genezen van een boom als deze ziek is doe je niet met een plant cure, dat doe je met secrateurs. Knip gewoon de zieke bladeren er uit en klaar ben je. Nadat je boom volgroeid is en je de ervaring voor"Check health" hebt gekregen, kun je de boom om gaan hakken. De boom groeit vanzelf weer aan, net als bij woodcutting. Je hoeft dus niet weer zolang te wachten totdat je boom gegroeid is, maar gewoon de normale tijd zoals bij Woodcutting. Je kunt wel als je boom omgehakt is de roots eruit halen met een spade. Zo maak je je tree patch schoon voor een nieuwe boom.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP "check health"Farmer wil oppassen voor
PlaatjePlaatjeAcorn (Oak trees)152 uur en 20 minuten14467,31 mand tomatoes
PlaatjePlaatjeWillow trees303 uur en 40 minuten251.456,31 mand apples
PlaatjePlaatjeMaple trees455 uur en 20 minuten453.403,41 mand oranges
PlaatjePlaatjeYew trees606 uur en 20 minuten817.069,910 cactus spines
PlaatjePlaatjeMagic trees757 uren en 40 minuten145,513768,325 cocunuts

Fruit trees

Fruit trees moet je ook weer op speciale patches zetten, namelijk Fruit tree patches. Ook fruitbomen zul je, net als normale bomen, eerst in een potje moeten laten groeien.

Fruit tree patch Catherby: Teleporteer naar Camelot en ga richting de White Wolf Mountain. Op het strand staat fruit tree patch.

Fruit tree patch Gnome Tree Village: Teleporteer naar Ardougne en ga naar de westkant van de maze.

Fruit tree patch Brimhaven: Teleporteer naar Ardougne en neem de boot naar Brimhaven.

Fruit tree patch Gnome Stronghold: Neem de gnome glider of gebruik een Spirit tree. De patch is ten noorden van de Agility Course.

Fruit tree patch Lleyta: Teleport met teleport crystal.

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP "check health"Ervaring voor oogstenFarmer wil oppassen voor
PlaatjePlaatjeApple trees2714 uur en 40 minuten221.199,58,59 raw sweetcorns
PlaatjePlaatjeBanana trees3314 uur en 40 minuten281750,510,54 manden apples
PlaatjePlaatjeOrange trees3914 uur en 40 minuten352470,213,53 manden strawberries
PlaatjePlaatjeCurry trees4214 uur en 40 minuten402906,9155 manden bananas
PlaatjePlaatjePineapple trees5114 uur en 40 minuten574605,721,510 watermelons
PlaatjePlaatjePapaya trees5714 uur en 40 minuten726.146,42710 pineapples
PlaatjePlaatjePalm trees6814 uur en 40 minuten11110.150,141,515 papaya's

Special

Tot slot heb je de speciale patches. Farmers willen niet op je gewassen passen, omdat ze er niet zijn. Je kunt vanaf farming 53 de speciale patches gebruiken. Belladonna en Mushrooms kunnen dus ziek worden, maar dat zal niet vaak gebeuren.

Spirit tree patches
  • Etceteria: Gebruik je Lyre om naar Rellekka te gaan en neem de boot. Ga daarna naar Etceteria en loop naar het zuiden van het eilandje. Je kunt ook via de Fairy Rings gaan.
  • Draynor Village: Gebruik je Amulet of Glory en loop richting Port Sarim. Je komt de patch nu tegen.
  • Brimhaven: Ga via Ardougne naar Brimhaven en loop via noordelijke richting naar de Agilty Arena

Cactus patch Al Kharid: Gebruik je Amulet of Glory of je Ring of Duelling en loop naar het oosten van Al Kharid.

Belladonna patch Draynor Village: Gebruik nu ook weer je Amulet of Glory en loop naar Draynor Manor (dat huis in het noorden)

Calquat patch Tai Bwo Wannai: Teleporteer naar Ardougne, neem de boot naar Brimhaven en ga naar het huisje met het anvil in Tai Bwo Wannai

ZaadjeResultaatNaamLevelTijdXP plantenXP "check health"Ervaring voor oogstenFarmer wil oppassen voor
PlaatjePlaatjeBittercap mushroom533 uur en 40 minuten61,5Geen57,7 
PlaatjePlaatjeCactus558 uur en 40 minuten66,5374256 Cadava berries
PlaatjePlaatjeBelladonna634 uur en 40 minuten91Geen512 
PlaatjePlaatjeCalquat tree7220 uren129,512.09648,58 Poison ivy berries
PlaatjePlaatjeSpirit tree832 dagen, 13 uren en 20 minuten199,519.301,8Oogsten?5 Monkey Nuts, Monkey Bar en een Suqah tooth

Amulet of Nature

Een Amulet of Nature wordt gebruikt om een farming patch in de gaten te houden. Dan kun je zien hoe je plantjes er bij staan. Je kunt maar één Amulet of Nature tegelijk hebben, die maar op één farming patch gericht is. Je kunt je Amulet of Nature een farming patch in de gaten laten houden door de amulet op de patch te gebruiken. Je kunt een Amulet of Nature maken door een Emerald Amulet op de op-een- spinnenwiel-gesponnen wortels van een uitgegraven Farming Magic Tree te gebruiken en vervolgens de amulet te betoveren met de Enchant level 2 spreuk van Magic. Amulets of Nature zijn niet ruilbaar, tenzij ze nog niet betoverd zijn.

Tips

Over deze pagina

Met dank aan II Stevow II en wk wesley voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.