Lunagang

Crafting

Er is eigenlijk geen goede vertaling voor Crafting in het Nederlands. Het Engels-Amerikaanse werkwoord to craft betekent "met de hand vervaardigen" en het woord craft vak of ambacht. De Duitse vertaling is Handwerk, wat Crafting wel een beetje uitlegt. Je kunt allemaal ambachtelijke spullen met je handen maken, zoals potten, sieraden, glas en speelgoed. Je kunt er ook bowstrings voor Fletching en armour voor Ranged mee maken. Crafting is een uitgebreide skill, maar het kan lastig te trainen zijn voor de beginner.

Aardewerk

Als je een laag niveau hebt, kun je het beste potten, dishes en bowls van klei maken. Deze spullen worden voornamelijk gebruikt bij Cooking. Om deze dingen te maken heb je klei nodig. Klei kun je hakken van stenen met behulp van Mining. Klei dat je gehakt hebt, is nog veel te hard om er wat van te maken. Je moet het daarom eerst nat maken met water uit een emmer. Members kunnen ook een betoverde sapphire bracelet dragen, waarmee ze automatisch zachte klei hakken.

Doe de soft clay op een pottery wheel. Ze zijn te vinden in Barbarian Village en de Crafting Guild. Je kunt nu kiezen tussen een aantal spullen, de spullen die hieronder staan. Kies wat jij wil maken. Nadat je wat gemaakt hebt, moet je het nog bakken, zodat het stevig wordt. Doe dat in de oven die naast de pottery wheels staan. Furnaces van Smithing werken niet. Je kunt je aardewerk breken als je het gaat bakken, maar meestal zal het gewoon heel blijven.

PlaatjeNaamNiveauXP voor ronddraaienXP voor bakkenTotaalWordt gebruikt voor
PotPot16,36,312,6Hierin kun je yeast, flour (beiden Cooking) of bonemeal (Prayer) bewaren
Pie DishPie dish7151025De basis om een taart te maken voor Cooking
BowlBowl8181533Hierin kun je verschillende gerechten van Cooking maken
Plant PotPlant pot192017,537,5Hierin kun je bomen laten ontspringen bij Farming
PlaatjePot lid25202040Om je pot luchtdicht te maken. Het wordt gebruikt in One Small Favour

Capes

Je kunt ook capes verven om je Crafting te trainen. Je kunt dyes laten maken bij de heks Aggy in Draynor Village voor een paar spullen of kopen in de Crafting winkel van Lletya (Mourning's Ends Part I en membersschap vereist). Capes kun je krijgen door een Highwayman bij de weg van Falador naar Port Sarim te doden of te kopen in een winkeltje. Highwaymen zullen altijd zwarte capes achterlaten als ze dood gaan. Rode capes kunnen worden gekocht in de klerenwinkel bij de markt van Varrock, blauwe in de Champions Guild, gele en rode bij de Fancy Clothes store in het zuidwesten van Varrock (alleen voor members) en blauwe, zwarte, rode, gele en groene in Canifis (ook alleen voor members).

Geverfde capes zijn de enige capes die ook voor non-members zijn.

Als je de dye hebt, hoef je die alleen even over de cape te gieten.

PlaatjeNaamXPHoe te maken
Rode CapeCape (rood)2,5Voor rood heb je drie redberries nodig. Deze zijn te vinden buiten Varrock in het zuidoosten.
Gele CapeCape (geel)2,5Voor geel moet je 2 onions betalen. Je kunt ze plukken bij Fred the Farmer in Lumbridge of in Rimmington.
Blauwe CapeCape (blauw)2,5Om blauw te maken heb je twee woad leaves nodig. Je kunt ze kopen bij Wyson the gardener in het park van Falador. Bied hem 20 gp, dan krijg je de tweede gratis.
Oranje CapeCape (oranje)2,5Meng een rode en een gele dye tot een oranje dye
Paarse CapeCape (paars)2,5Meng een rode en blauwe dye tot een paarse dye
Groene CapeCape (groen)2,5Meng een blauwe en een gele dye tot een groene dye
Roze CapeCape (roze)2,5Deze capes kun je alleen maken als je de quest The Hand in the Sand hebt gedaan. Koop roze dyes voor 20 gp each bij de Magic winkel in Port Sarim
Zwarte capeCape (zwart)2,5In The Golem moet je Black Mushrooms fijn malen met een peste & mortar, dan krijg je een zwart goedje in je vial. Hiermee kun je capes zwart verven

Spinnen

Spinnen wordt op een spinnenwiel gedaan. Je kunt op een spinnewiel verschillende dingen maken, zoals bowstrings en balletjes wol. Spinnewielen zijn te vinden op de volgende plekken:

Plaatje voorLevelNaam voorHoe te krijgenXPWordt gebruik voorNaam naPlaatje na
Wool1WoolScheer een schaap2,5Touwtje aan normale amuletten doenBall of woolBall of Wool
Flax10FlaxPluk op een flaxveld ten zuiden van Seers' Village of de bank in Lletya15Het stringen van normale bogenBow stringBow string
Sinew/Magic Roots10SinewKook beren- of koeienvlees op een range en kies voor sinew.15Het stringen van crossbowsCrossbow stringCrossbow String
Magic Roots10Magic rootGraaf de resten van een Magic Tree van Farming op30Het maken van Nature amuletsMagic stringMagic String
Yak hair30HairDood een yak op Neitiznot25QuestsRopeRope

Armour

Met Crafting kun je armour voor Ranged maken.

Leather GlovesBlue Leather Body

Crafting - Armour

Blue Leather BodyLeather Gloves

Juwelen

Ook de juwelen ontbreken niet in RuneScape. Sommige zijn alleen voor de sier, maar andere kunnen van pas komen in quests. Er zijn zelfs juwelen waarmee je kunt teleporteren.

TiaraEmerald necklace

Crafting - juwelen

Emerald necklaceTiara

Glas en staven

Members kunnen ook glasblazen en staven voor Magic maken.

Beer GlassEarth Battlestaff

Crafting - Glas en staven

Earth BattlestaffBeer Glass

Workshop

De workshop in je huis is erg veelzijdig. Naast je Construction trainen kun je hier ook speelgoed en armour maken.

Saradomin KiteshieldSoldier

Crafting - Workshop

SoldierSaradomin Kiteshield

Vegetables

Je kunt ook zakken en andere stoffen producten maken. Dit gebeurt op een loom, te vinden in het Elf Camp of in de boerderij onder Falador.

PlaatjeMinimaal levelNaamXPWordt gebruikt voorHoe te maken
Strip of Cloth10Strip of Cloth12Regicide - lontje voor de barrelbomMaak dit van 4 balletjes wol
Sack21Sack38Het bewaren van groenteVerbouw 4 jute fibres met Farming en maak er iets van op een loom (weefgetouw)
Basket36Fruit basket56Het bewaren van fruitVerbouw 6 willow roots met Farming en maak er iets van op een loom (weefgetouw)

Snail shell snelms

Snail shell snels zijn hoedjes die je op kunt zetten. Om deze hoedjes te maken, moet je slakken doden in Morytania. Om in Morytania te komen heb je de quest Priest in Peril nodig.

Blamish snails zijn in de moerassen van Morytania, dus ten zuidwesten of zuidoosten van Canafis. Dood een slak, ze zullen een schelp en een raar ding droppen. Dat rare ding kun je koken en als voedsel gebruiken, van de schelp kun je een hoed maken. Doe dat met een chisel. Voor elke hoed krijg je 32,5 crafting xp. Er zijn verschillende Blamish Snails. Elke soort heeft een gepunte en een ronde versie.

SlakSnelm voorLocatieXPSnelm na
Bark BlamishBlamish Bark
Plaatje
Ten oosten van Canifis bank32,5Broken Bark

Plaatje
Blood Blamish Snail (rond)Blamish Red
Plaatje
Ten oosten van Canifis bank32,5Blood'n'Tar

Plaatje
Blood Blamish Snail (puntig)Blamish Red
Plaatje
Ten oosten van Canifis bank32,5Blood'n'Tar

Plaatje
Bruise Blamish Snail (rond)Blamish Blue
Plaatje
Zuidwestelijk van Canafis Bank in de Mort Myre Swamps32,5Bruise Blue
Plaatje
Bruise Blamish Snail (puntig)Blamish Blue
Plaatje
Zuidwestelijk van Canafis Bank in de Mort Myre Swamps32,5Bruise Blue
Plaatje
Myre Blamish Snail (rond)Blamish Myre
Plaatje
Ten oosten van Canifis bank32,5Myre snelm
Plaatje
Myre Blamish (puntig)Blamish Myre
Plaatje
Zuidwestelijk van Canafis Bank in de Mort Myre Swamps32,5Myre snelm
Plaatje
Ochre Blamish Snail (rond)Blamish Ochre
Plaatje
Zuidwestelijk van Canafis Bank in de Mort Myre Swamps32,5Ochre snelm
Plaatje
Ochre Blamish (puntig)Blamish Ochre
Plaatje
Ten oosten van Canifis bank32,5Ochre snelm

Plaatje

Andere spullen

Tot slot zijn er nog een aantal spullen die geen eigen categorie verdienen.

PlaatjeMinimaal levelNaamXPWordt gebruikt voorHoe te maken
Polished buttons3Polished buttons5Animal magnetismPoets buttons op. Buttons kun je stelen van H.A.M. members of halen met de Fishing trawler
Penguin bongos30Penguin bongos25Cold warSpan soft leather over een mahogany plank.
Origami Balloon36Origami Balloon35 (+ 10)An Enlightened JourneyDoe wat papyrus op een balletje wol en stop er een kaars bij. Verf het daarna eventueel met een dye voor 10 extra xp.
Strung Rabbit Foot37Strung Rabbit Foot4Vergroot de kans op bird nests tijdens WoodcuttingHang een konijnenpootje van een met Hunter gevangen konijn aan een ball of wool.

Crafting Guild

De crafting guild is de guild voor de crafters van level 40 of hoger. Hier zijn verschillende mogelijkheden om je crafting te trainen, er zijn bijvoorbeeld clay, silver en gold rocks. De Clay kun je volledig omzetten naar aardewerk, voor het goud en zilver moet je naar de furnace in Falador gaan. Er zijn ook dichtbij koeien en schapen te vinden. Boven in de crafting guild is een tanner en een spinnewiel. Moulds en andere spullen zijn te koop in het dorpje ten zuiden van de Crafting Guild, in Rimmington.

Over deze pagina

Met dank aan bullet bros voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittanniƫ
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.