Lunagang

Construction

Estate Agent VarrockConstruction is een skill waarbij je een eigen huis maakt. Het is een erg dure skill, maar traint redelijk snel. Om te beginnen heb je een huis nodig. Deze kun je kopen bij een Estate Agent. Estate Agents zijn gevestigd in Seers' Village (noordwestelijk van de bank), Falador (tussen de furnace en de oostelijke bank), Ardougne, (westelijk van de oostelijke bank) of Varrock (oostelijk van het kasteel). Een huis kost 1.000 gp. Hiernaast staat een kaartje van de locatie van de Estate Agent van Varrock.

De Estate Agent zal je een boek geven met informatie over Construction. Hij vertelt je ook dat je eerste huis bij een portal in Rimmington staat. Voor de mensen die dat niet (meer) weten: Rimmington is dat stadje met Melzar's Maze van Dragon Slayer en het startpunt van Witch's Potion. Het ligt ten zuiden van Falador, westelijk van Port Sarim.

Later zul je, als je Construction level hoog genoeg is, meer dingen bij de Estate Agent kunnen doen. Klik daarvoor op de link hieronder. Hij kan bijvoorbeeld het uiterlijk van je huis aanpassen of het zelfs verhuizen.

Estate Agent

Estate Agent

Huis verhuizen
Huis kopen
Uiterlijk van het huis veranderen
Estate Agent

PortalNu je een huis hebt gekocht, wil je het vast bezoeken. Dat gaan we nu dus doen. De portal naar je huis staat een klein stukje noordelijk van de General Shop in Rimmington.

Portal

MenuoptieNederlandsBeschrijving
Go to your houseGa naar je huisTeleporteert je naar je huis. Je kunt dan alleen de spullen gebruiken, niets verwijderen of verbouwen. Daarvoor is de bouwmodus. Bezoekers kunnen alleen in je huis komen als deze mode aan is.
Go to your house (building mode)Ga naar je huis (bouwmodus)Als je je huis wil verbouwen, iets wil verwijderen of toevoegen, moet je in deze modus staan. Bezoekers kunnen je niet bezoeken als je in deze modus staat.
Go to a friend's houseGa naar het huis van een vriendAls je hierop klikt, zul je de naam van je vriend moeten invullen. Vul dat in en je zult in hun huis verschijnen. De gastheer moet echter wel Building mode uit hebben staan, de portal niet hebben afgesloten en in dezelfde wereld zitten. Let er ook op dat je voor de portal staat in de stad waar het huis van je vriend staat.
Never MindLaat maarSpreekt voor zich

Er is naast de portal ook nog een andere mogelijkheid om in je huis te komen: Magic heeft er een spreuk voor. Hier heb je 40 Magic en een law, air en earth rune voor nodig. Dat is veel sneller dan steeds naar de portal lopen.

Eenmaal aangekomen in je huis zie je dat je al twee "kamers" hebt: een tuin en een parlour. Verder is het nog hardstikke saai, maar met een maximum van 20 kamers zal dit al snel een leuk optrekje worden.

Het bouwen van je huis

Om je huis te kunnen (ver)bouwen moet je in de Build Mode zijn. Dit kan je instellen in je House Options-menu, waar je kunt komen door middel van de Game Options. Die zitten onder het gereedschapje naast de uitlogknop. Klik hierna op House Options en zet de Building Mode op On. Vanwege de veiligheid zal je als je een bankpin hebt, deze moeten invullen.

Wanneer je in de building mode bent, zal je zien dat er verschillende spullen die eerst nog niet in je kamer stonden doorzichtig wit oplichten. Deze vreemde dingen zijn hotspots. Als er ergens een hotspot staat is het mogelijk om iets te bouwen, bijvoorbeeld tafels, stoelen of zelfs een nieuwe kamer. Ga naar de witte doorschijnende hotspot en klik er op. Je zult nu een menu te zien krijgen met mogelijkheden die je kunt maken. Er staan ook een aantal benodigdheden achter. Die staan in de subguide hieronder.

HammerGold Leaf

Bouwmaterialen

Gold LeafHammer

Nu je in de subguide hierboven hebt gelezen, weet hoe je de materialen moet krijgen. Neem die dus mee, inclusief de hamer en de zaag die nodig is, en timmer je huis en meubels verder.

Alles wat je hebt gebouwd kun je weer verwijderen. Dat is handig als je er iets anders neer wilt zetten. Als je iets verwijderd wilt hebben, klik je met je rechtermuisknop op het ding en selecteer je de optie remove als je in de Building mode bent. Je zal (op een enkele uitzondering na) geen spullen terug krijgen. Sommige dingen kunnen verbeterd worden zonder eerst het oude te hoeven verwijderen.

Kamers

Een nieuwe kamer toevoegen aan het huis is simpel: ga in de Building Mode naar een Door hotspot. Klik met de rechtermuisknop op zo'n hotspot en selecteer uit de lijst met kamers wat je wilt bouwen. De kamers hebben verschillende prijzen en verschillende constructionlevels nodig. Als je een kamer selecteert terwijl er al een kamer staat op de aangewezen hotspot, zal je gevraagd worden of je de oude kamer verwijderden wil.

PlaatjeLevelKamerKostenDeurenBeschrijving
Parlour1Garden1.000 gp4De tuin is voor de sier. Hier staat ook de exit portal in, waar ieder huis er een van moet hebben.
Parlour1Parlour1.000 gp3De woonkamer.
Kitchen5Kitchen5.000 gp2De keuken: hoe betere spullen je hier hebt staan, hoe meer je kan koken. Je kat kan hier ook uitrusten.
Carved Oak bench10Dining Room5.000 gp3

De eetkamer waar je een servant de opdracht kunt geven om eten klaar te maken.

Banner Easel15Workshop10.000 gp2In deze kamer kunt je meubels maken als een soort "notes". Dan kun je ze aan andere spelers verkopen. Je kunt hier ook toy horses of beschilderd armour maken.
Bedroom20Bedroom10.000 gp2Hier kun je je haar en kleren gratis veranderen. Je hebt twee van deze kamers nodig om een servant onder te brengen.
Skill Hall25Skill Hall15.000 gp4Handige kamer met vier deuren. Bied ook ruimte om wat skillspullen ten toon te stellen.
Games Room30Games room25.000 gp3Er kunnen in deze kamer verschillende spelletjes gespeeld worden met vrienden.
Combat room32Combat Room25.000 gp3In deze kamer kun je met je vrienden vechten.
Quest Hall35Quest Hall25.000 gp4Handige kamer met vier deuren. Bied ook ruimte om questspullen ten toon te stellen.
Study40Study50.000 gp3De lectern kan gebruikt worden om teleporatietabletten te maken, zodat een teleporteerspreuk 1 inventory ruimte in neemt. Je kunt ook het element van een water, air, fire of air staff veranderen.
Plaatje42Costume Room50.000 gp1Hier kun je verschillende kleren van random events, minigames en quests kwijt.
Chapel45Chapel50.000 gp2Een eigen kerkje in je huis, waar je extra prayer xp krijgt bij het offeren van bones bij het altaar.
Portal Chamber50Portal Chamber100.000 gp1Een kamer waar teleportatieportalen in gezet kunnen worden.
Formal Garden55Formal Garden75.000 gp4Een extra mooie tuin.
Throne Room60Throne Room150.000 gp1Een leuk zithoekje om de baas te kunnen spelen over je vrienden.
Oubliette65Oubliette150.000 gp4Als je een Oubliette bouwt onder je Throne Room, kun je mensen in kooien stoppen, die je kunt vullen met verschillende "verrassingen" (ghehe).
Dungeon70Dungeon7.500 gp2 of 4Gangen, opstakels, trappen en dergelijke kunnen worden gebouwd in een ondergronds doolhof vol met monsters, vallen en deuren.
Treasure room75Treasure Room250.000 gp1Je kunt een beloning in deze kamer plaatsen die bezoekers krijgen als ze door je dungeon heen komen.

Je kunt als je level 1 bent maximaal 20 kamers maken. Vanaf level 50 begint het te stijgen. Je kunt bij 99 Construction 30 kamers maken.

LevelAantal kamersGrootste afmetingen huisAfmeting tuin
1213 x 35 x 5
15214 x 46 x 6
30215 x 57 x 7
45216 x 68 x 8
50226 x 68 x 8
56236 x 68 x 8
60237 x 79 x 9
62247 x 79 x 9
68257 x 79 x 9
74267 x 79 x 9
75268 x 810 x 10
80278 x 810 x 10
86288 x 810 x 10
92298 x 810 x 10
96308 x 810 x 10
99318 x 810 x 10

Servants

Je zal zelf vast al wel gemerkt hebben dat het halen van planken en spullen van de bank halen langzaam gaat en het ook saai wordt. Soms hebben je bezoekers ook wel eens wat extra's nodig. In dat geval zijn bediendes de uitkomst.

 

Servants

 

Huizenontwerper

De moderne website van Lunagang heeft een handige huizenontwerper, waarmee je jouw droomhuis kunt ontwerpen. Sleep de kamers naar de juiste vakken en je zult zien wat je allemaal voor nodig hebt. Houd er alleen rekening mee dat er geen menagerie en pit dungeon in RuneScape 2007 bestaat. Verder is de huizenontwerper ook voor de 2007-versie goed bruikbaar.

Symbool

Huizenontwerper

Symbool

Doodgaan in je huis

Je kunt ook doodgaan in je huis. Je raakt dan geen spullen kwijt en wordt niet naar Lumbridge of Falador geteleporteerd: je komt gewoon weer ergens buiten je huis te voorschijn. Hier kunnen wel scamtrucs mee uitgehaald worden, zoals als iemand je vlak voor je dood bent zijn huis uitgooit. Dan ga je buiten dood en raak je wel spullen wel kwijt.

Construction tijdelijk verhogen

Crystal sawDe Crystal saw van The Eyes of Glouphrie geeft je 3 extra construction levels. Dit voorwerp vervangt de normale zaag, dus je kunt er alleen dingen mee maken waarvoor je een zaag nodig hebt. Je kunt dus geen nieuwe kamers bouwen of guards neerzetten. Na 28 keer gebruiken veranderd de saw in een crystal seed en moet je hem weer opladen bij de bowl in het huis van de gnome Brimstail, waar je deze quest start.

Je kunt ook thee zetten in je keuken. Hiermee ga je, afhankelijk van de shelves die je in je keuken hebt, één tot drie levels omhoog. Pak een kettle van je shelves, vul die met water en laat het water koken op je range. Stop dan wat tea leaves uit je larde in je tea pot van je shelves bij en stop het koken de water in de theepot. Nu kun je thee inschenken in theekopjes, die je ook van je shelves kunt halen. Deze thee kun je opdrinken voor extra constructionlevels. Thee die in theekopjes van normale shelves zitten, geven 1 extra level. Oak shelves zorgen voor twee extra levels en teak voor drie.

De evil stew of dome bij Evil Dave van Recipe for Disaster kan, als je geluk hebt, ook 6 extra levels aan construction geven. Orange spice geeft onder andere Construction bonus, je kunt dit handig combineren met de saw. Hoe groter de dosis spice, hoe hoger de bonus. Helaas kan als je ongeluk hebt de saw en de stew een verkeerde werking geven, waardoor er tijdelijk 3 levels van je Construction afgaan.

Over deze pagina

Met dank aan frasion voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.