Lunagang

Agility

Agility is een skill voor members en betekent lenigheid in het Nederlands. De skill heeft twee hoofddoelen: het zorgt ervoor dat je renenergie sneller terugkomt en het stelt je in staat verschillende afsnijdweggetjes (agility shortcuts) in RuneScape te gebruiken. Helaas werkt niets van Agility in gratis werelden.

Agility heeft ook nut bij Fishing en Thieving. Met Fishing zul je soms twee tuna, swordfish of sharks in één keer te vangen als je een hoog Agility hebt. Bij Thieving kun je extra buit krijgen.

Agility trainen is zeer gemakkelijk en daardoor erg saai. Je moet steeds een hindernisparcours afleggen. Dat doe je door te klikken en te kijken hoe je poppetje zijn werk doet.

Handige voorwerpen

Tijdens het trainen van Agility kun je vallen. Daarbij zul je hitpoints verliezen. Het is daarom handig voorwerpen mee te nemen die voorkomen dat je doodgaat. Overigens zul je naarmate je Agility hoger wordt minder vaak vallen.

Als voedsel zijn cakes heel geschikt. Ze genezen relatief veel hitpoints en zijn erg goedkoop. Dat je ze in drie happen op moet eten, is bij Agility een voordeel. Je zult bij Agility namelijk minder schade oplopen als je hitpoints laag zijn. Houd je hitpoints dus laag om zo lang mogelijk met je voedsel te kunnen doen.

Shortcuts

Je kunt met je Agility level verschillende agility shortcuts gebruiken.

Gnome Course

Het parcours van de gnomes ligt aan de oostelijke kant in Tree Gnome Stronghold, dat noordwestelijk van Ardougne ligt. Dit is het parcours waarop  iedereen zijn Agility begint te trainen, omdat je maar 1 Agility nodig hebt. Er kan niets misgaan op het parcours.

Plaatje

Ga als je er bent over de obstakels die er zijn. Als je alle obstakels in de volgorde van het plaatje hiernaast volgt, krijg je een Agility XP bonus. Deze bonus krijg je niet als je steeds maar één onderdeel van het parcours doet. Het is dus het handigste om het hele parcours te doen.

ObstakelBehaalde xp
Log7,5
Eerste net7,5
Eerste tree branch5
Touw7,5
Tweede tree Branch5
Tweede net7,5
Pipes7,5
Bonus39
Compleet86,5

Dit parcours geeft onder optimale omstandigheden, dus zonder te treuzelen, ongeveer 7.900 xp per uur. In de praktijk ligt dat dus lager.

Barbarian course

Ver ten noorden van Ardougne en Hemenster, waar je net ver genoeg verwijderd bent van gnomes die roepen dat je nog langzamer bent dan hun oma, ligt het rustige oord der barbaren. Dit oord wordt de Barbarian Outpost genoemd. Hier ligt een agility parcours. Het ligt naast Barbarian Assault, waar je met een games necklace heen kunt teleporteren. Om het parcours te kunnen doen, moet je de Barcrawl Card hebben gedaan. Je hebt ook 35 Agility nodig.

Je kunt tijdens dit parcours op de stekels vallen. Je zult niet snel dood gaan, maar het is wel slim om wat eten mee te nemen.

Plaatje

Ga als je er bent over de obstakels. Als je alle obstakels in de volgorde van het plaatje hiernaast volgt, krijg je een xp-bonus. Deze bonus krijg je niet als je steeds maar één onderdeel van het parcours doet. Het is dus het handigste om het hele parcours te doen. De pijp aan het begin telt niet mee voor het parcours. Je krijgt wel 10 xp als je door de pijp gaat.

 

ObstakelBehaalde xp
Rope Swing22
Log13,7
Net8,2
Ledge22
Crumbling wall per stuk13,7
Bonus46,2
Volledig rondje153,2

Dit parcours geeft onder optimale omstandigheden, dus zonder te treuzelen, ongeveer 13.700 xp per uur. In de praktijk ligt dat dus lager.

Penguin agility course

Iedereen die level 30 agility heeft en al een groot deel van de quest Cold war heeft gedaan, kan ook op dit parcours trainen. Je moet wel in het pinguïnnenpak uit dezelfde quest zitten om te kunnen trainen. Als je dit pak niet meer hebt, moet je een nieuwe maken op dezelfde manier als in de quest: van een clockwork, een plank en een stukje silk een speelgoedpinguïn timmeren in de workshop van je huis.

Het agility parcours ligt op de Iceberg, waar je kunt komen door met Larry te praten bij zijn boot in de zee bij de ingang van Keldagrim. Als je eenmaal op de Iceberg bent, moet je de "tuxedo-time" optie bij Larry kiezen om in je pinguïnnenpak te gaan. Nu kun je naar het noordwesten lopen en langs de "avalanche" (lawine) de berg binnenglippen. Neem daar de linker deur en loop de kamer in. Ga twee keer verder door de deuren die je tegen komt. Je zult dan hier uitkomen:

Ga over de streep die je op de grond ziet bij "Start". Je zult dan aan het parcours beginnen. Je kunt maar via één volgorde het parcours doorlopen. Aan het einde krijg je weer een bonus.

Plaatje

NaamXP
Crushers0
Platform jump55
Icicles80
Ice slope180
Ramp jumps0
Bonus65
Volledig rondje 540

Dit parcours geeft onder optimale omstandigheden, dus zonder te treuzelen, ongeveer 19.000 xp per uur. In de praktijk ligt dat dus lager.

De agility-piramide

Ook dit parcours ligt ver buiten de bewoonde wereld, in de woestijn deze keer. Met dit parcours krijg je niet alleen Agility xp, maar ook nog 10.000 gp per rondje dat je loopt. Het minimumlevel van dit parcours is level 30. Je kunt vallen, dan gaat er wat van jouw hitpoints af.

Trek desert robes aan, neem wat voedsel en veel waterskins mee en ga vanuit de Shanty Pass met het tapijt naar Pollnivneach. Loop verder naar het zuiden voor het tapijt naar Nardah. Ga als je in Nardah bent zuidwestelijk, totdat je de piramide tegen komt.

Voor de piramide zul je Simon Templeton zien staan. Simon Templeton is een archeoloog en wil graag de schatten die op de top liggen, maar hij is te oud om zelf naar boven te klimmen. Hij geeft elke avonturier 10.000 gp als hij de schat van de top, die bij elk rondje opnieuw verschijnt, aan hem geeft.

Soms zul je bij dit parcours vallen, waardoor je wat hitpoints verliest. Je valt één verdieping terug als je bij een val terug probeert te gaan, behalve bij de low wall.

Plaatje

ObstakelXP
Eerste verdieping
Rollende steen12
Low Wall8
Ledge52
Duwende steen0
Plank56,4
Rollende steen12
Cross gap56,4
Ledge20
Tweede verdieping
Cross Gap56,4
Jump22
Cross Gap56,4
Rollende steen12
Ledge52
Low Wall8
Jump22
Derde verdieping
Low Wall8
Ledge52
Jump22
Duwende steen0
Plank56,4
Vierde verdieping
Jump22
Rollende steen12
Jump22
Low Wall8
Vijfde verdieping
Climbing rocksPak hier het Artifact
Rollende steen12
Jump22
Uitgang300
Volledig rondje1.014 Agility xp en 10.000 gp als je het artifact aan Simon geeft

Dit parcours geeft onder optimale omstandigheden, dus zonder te treuzelen, ongeveer 25.000 xp per uur. In de praktijk ligt dat dus lager.

Ape Atoll course

Ape AtollVolgens velen is het beste parcours om te trainen. Je haalt hiermee het meeste xp per uur. Je hebt 48 Agility nodig om dit parcours te kunnen doen, maar het is aangeraden om hier pas vanaf 75 Agility te trainen. Je zult vanaf dan niet meer vallen. Met 48 Agility zul je erg vaak vallen. Neem voldoende voedsel mee als je toch gaat trainen onder de 75 Agility.

Het parcours van Ape Atoll ligt, zoals de naam doet vermoeden, op Ape Atoll, het het eiland van de Monkey Madness quest.

Dit parcours doe je niet in je normale menselijke vorm, daar is het parcours niet voor gemaakt. Alleen een Ninja monkey kan dit klusje klaren. In de Monkey Madness quest leer je greegree's te maken: dood een Ninja/Archer aap, steel zijn botten, koop een greegree in de magic shop van Ape Atoll voor 1.000 en breng dit naar Zooknock in die lange grot ten zuiden van het stadje Marim (de enige stad op Ape Atoll). Hij zal een Monkey Greegree voor je maken.

Als je een deel van Awowogei van Recipe for Disaster hebt gestart, is er bij het parcours van Ape Atoll gratis voedsel te vinden. Dicht bij de Rope Swing is een ladder die onder de grond gaat. Hier staat een struik met noten die ook wat hitpoints herstellen. Als je meerdere noten wilt, gebruik je de oude vertrouwde droptruc: drop de ene noot, pluk er nog een en pak de andere weer op. Helaas kun je na het voltooien van de quest die noten niet meer plukken. Maar wees niet bang als je de quest al wel hebt gedaan: als je een big net of harpoon met axe en tinderbox mee neemt, kun je vissen vangen bij de zee. Je kunt ook pineapples op het eiland plukken. Om ze te eten, heb je wel een knife nodig.

ObstakelXP
Stepping Stones40
Tropical Tree40
Monkey bars40
Skull Slope60
Rope100
Zip Line100
Bonus200
Volledig rondje 580

Dit parcours geeft onder optimale omstandigheden, dus zonder te treuzelen, ongeveer 46.400 xp per uur. In de praktijk ligt dat dus lager.

WildernisparcoursWildernisparcours

Diep in de members wildernis (level 52) is een parcours waarvoor je level 52 agility nodig hebt. Er komen soms pk'ers die je pesten. Het is daarom aangeraden om een ander parcours op te zoeken, hoewel de xp best aardig is.

Je kunt ook in de kuil met stekels vallen, dan moet je een ladder omhoog via een grot met skeletten. Vergeet dus niet voedsel mee te nemen.

Ga als je er bent over de obstakels die er zijn. Als je alle obstakels in de volgorde van het plaatje hiernaast volgt, krijg je zoals gewoonlijk een bonus. Deze bonus krijg je niet als je steeds maar één onderdeel van het parcours doet. Het is dus het handigste om het hele parcours te doen.

 

ObstakelXP
Balance Ledge20
Pipe12,5
Rope Swing20
Stepping Stones20
Log20
Rocks0
Bonus498,9
Volledig rondje571,4

Dit parcours geeft onder optimale omstandigheden, dus zonder te treuzelen, ongeveer 41.000 xp per uur. In de praktijk ligt dat dus lager.

Morytania Agility Parcours

Er zijn twee agilityparcoursen in Morytania: een skullball course en een normaal agilityparcours. Om in Morytania te komen heb je de Priest of Peril quest nodig, om bij beide parcoursen naar binnen te gaan ook nog eens de quest Creature of Fenkenstrain. Hier heb je de Ring of Charos van nodig.

Voor de Skullball Course heb je 25 Agility nodig, voor het agilityparcours level 60.

Ga naar Canifis en volg het pad naar het noordoosten en ga langs de Slayer Master. Ga dan zuidoostelijk totdat je een hut met een Agility symbool ziet. Draag de ring of Charos en praat met de weerwolf. Ga dan naar beneden.

De linkerkant is het Agility Parcours en de rechterkant is het Skullball Parcours.

Moryta

Skullball lijkt op cricket en voetbal voor één persoon. Je moet de bal zo snel mogelijk in het doel gooien. Er zijn 11 goals: 10 normale en een eindgoal. Je gaat 750 xp omhoog als je in vier of minder minuten alle doelen hebt geraakt, maar je verliest 8 xp voor elke 3 seconden die je over de 4 minuten hebt. Je kunt 3 dingen met de bal doen: Tap, Kick en Shoot.

Bij het Agility parcours moet je om uitleg vragen bij de Agility Boss. Hij vertelt je dat je een stick krijgt. Die moet je aan de agility trainer geven, dan krijg je xp. Mensen met een hoge strength en mensen die niet zoveel spullen dragen, doen dit parcours beter.

Als je op de eerste steen staat, gooit de trainer de een stok zo ver mogelijk weg. Loop verder en ga naar de Hurdles. Spring over de Hurdles en ga naar de pijpen. Wurm je er door. Hier ligt de stok die de trainer heeft weggegooid. Neem de stok mee, dan krijg je een bonus aan het einde. Ga nu over de slope en hang aan de zip line. Je moet je hoed afdoen, anders zal het zeker mislukken.

Geef de stick aan de trainer en herhaal dit.

ObstakelErvaring
Stepping Stones10 per steen, dus in totaal 50
Hurdles20 per hurdle, dus 60 in totaal
Pipe15
Skull Slope25
Zip line200
Bonus voor stok190
Hele parcours inclusief bonus voor stok540

Dit parcours geeft onder optimale omstandigheden, dus zonder te treuzelen, ongeveer 35.500 xp per uur. In de praktijk ligt dat dus lager.

Agilityparcours van Dorgesh-Kaan

Het agilityparcours van Dorgesh-Kaan ligt ten zuiden van Dorgesh-Kaan. Je kunt er vanuit de stad komen door de zuidelijkste ladders te beklimmen. Je moet wel Death to the Dorgeshuun hebben voltooid om er te komen. Dit parcours ligt in een gedeelte van de Lumbridge Swamp Caves. Er is dus geen licht. Je zult dus zelf een lantaarn moeten meenemen. Je hebt 70 Agility nodig om dit parcours te gebruiken. Als je voor een route kiest waarbij je ook ranged xp krijgt, heb je ook 80 Ranged nodig.

De cave goblins hebben een magische energiecentrale voor hun lampen gebouwd. Er is nu een nieuwe gemaakt, maar die gaat wel eens kapot. Daarom zijn er onderdelen van de oude centrale nodig. Het is erg lastig om daar te komen, omdat die in verval is geraakt. Je zult met gebroken energiekabels moeten slingeren, door gaten moeten kruipen of met je grapple aan een omgevallen mast hangen en naar de overkant slingeren.

Er zijn twee routes: een route waar je een mithril grapple met een crossbow voor nodig hebt en een "normale" route. De normale route zal je Agility xp opleveren. De grapple route zal je ook Strength en Ranged xp geven, maar dan krijg je wel iets minder Agility xp.

Eerst moet je bij de goblin bij de nieuwe generator vragen wat voor spullen hij nodig heeft. Deze generator is ten oosten van het punt waar komt als je net uit de stad komt. Hij zal twee dingen vragen: een ding dat je kunt halen met de grapple route en het andere ding kun je halen via de normale route. Hij zal je ook een moersleutel meegeven om deze materialen van de oude generator te slopen.

Hij kan de volgende spullen van je vragen:

PlaatjeNaamParcours
CapacitorCapacitorGrapple
CapacitorFuseGrapple
MeterMeterGrapple
LeverLeverNormale route
CogCogNormale route
PowerboxPowerboxNormale route

Kies dan of je voor de route met de grapple gaat of via de normale route.

Plattegrond

Ga als je bij de oude generator bent de ladder af, zodat je in de generator komt. Sloop hier met je moersleutel het opgegeven voorwerp van de oude generator en keer terug via de weg waarmee je gekomen bent.

NaamXP
Touw25
Rope swing22
Ladder25
Door de scheur7,5
Door het gat7,5
Grapple18 Agility, 18 Strength, 18 Ranged
Bonus heen of terug zonder grapple1216
Bonus heen of terug met grapple571 Ranged

Alleen heen of terug via de normale route zal je dus 159 xp opleveren, plus de bonus als je veilig terug weet te keren met een heel onderdeel van de centrale. De grapple route levert je 3 maal 18 = 54 xp in Agility, Strength en Ranged op.

Je ziet in de tabel dat een keer naar de centrale toe (of weer terug) met de normale route 1216 bonus xp zal opleveren. De grapple route geeft 571 xp bonus aan Ranged. Je moet vanaf de oude generator ook weer terug naar de nieuwe. Je hebt dus weer de keuze tussen de twee routes. Als je op dezelfde manier terug gaat als je gekomen hebt, krijg je dus afhankelijk van de gekozen route tweemaal 1216 Agility of tweemaal 571 Ranged bonus xp. Als je heen op een andere manier gaat dan terug, krijg je 1216 Agility bonus xp en 571 Ranged bonus xp.

Als je dit parcours zonder treuzelen een uur doorloopt en niet valt, krijg je ongeveer 53.000 xp per uur.

Rooftop agility

LevelPlaatsStartpuntXP per ronde
10Draynor VillageBeklim de muur ten westen van het graanveld.120
20Al KharidBeklim de noordelijke muur van de leerlooier.180
30VarrockBeklim de muur van de general store aan de oostkant.238
40CanifisKlim op de hangende boom ten noorden van de bank.240
50FaladorBeklim de muur ten oosten van de ladders van de Mining guild440
60Seers' VillageBeklim de muur van de bank aan de zuidoostkant570
70PollnivneachKlim op de mand bij de kamelenverkoper890
80RellekkaBeklim de muur aan de noord kant van de klerenverkoopster780
90ArdougneKlim op de balk ten zuidoosten van de markt793

Rooftop agility is op 5 december 2013 toegevoegd. Dit houdt in dat spelers op de daken van verschillende grote steden Agility kunnen trainen. Er zijn negen verschillende parcours in negen verschillende steden. Mocht je niet de precieze locatie van de startpunten kunnen vinden staan, dan deze ook op de kaart aangeduid met het agilitylogo.

Beloningen

Wanneer je deze rondes beloopt heb je een kans om een Mark of Grace te vinden. Deze verschijnen op de grond, dus je moet goed opletten dat je deze oppakt. Met deze punten kun je armour kopen wat je lichter maakt, zoals de boots of lightness. De kleren zijn te koop bij Grace in de Rogue’s Den. Je hebt een grotere kans om de marks te vinden in hogere agility parcours.

PlaatjeNaamMarks nodigHoeveel lichter word je
Graceful hoodGraceful hood35-3 kg
Graceful capeGraceful cape40-4 kg
Graceful topGraceful top55-5 kg
Graceful legsGraceful legs60-6 kg
Graceful glovesGraceful gloves30-3 kg
Graceful bootsGraceful boots40-3 kg
Totaal260-24kg

Agility Dungeon

De grot bij het noorden van Yanille staat bekend als de Agility Dungeon. Daar kun je op verschillende stukken je agility gebruiken. Hier zijn de obstakels. Je kunt in een lagere grot vallen, één heeft poison spiders, dus breng wat anti-poison potion mee.

ObstakelLevel nodigBehaalde ervaring
Ledge4022,5
Pipe497,5
Monkey Bars5720
Pile of Rubble675,5

Brimhaven Agility Arena

Cap'n Lzzy No Beard heeft voor zijn piraten een Agility Arena opgezet. Jij mag ook naar binnen, als je maar betaalt natuurlijk! De Brimhaven Agility Arena is een minigame en een leukere manier dan het standaard Agility trainen met rondjes. Je kunt hier ook andere dingen dan alleen Agility XP krijgen, zoals speciale herbs en zelfs een Pirate Hook. Deze Arena staat in het piraten (de bewoners van Mos Le'Harmless noemen ze "nep-piraten") oord Brimhaven. Je hebt geen speciaal Agility level nodig om naar binnen te gaan, maar voor een aantal obstakels, zoals scherpe punten die uit de vloer komen, Preasure Pads en Hand Holds heb je 20 Agility nodig. Voor Darts en Spinning Blades heb je zelfs 40 Agility nodig. Daarom is het handig om minstens 40 Agility te hebben.

De ingang van de Arena zit naast de poort naar het gratis gebied. Praat met "Cap'n Lzzy No Beard" in het bamboe hutje en betaal hem 200 gp. Nu mag je de ladder af.

Agility ArenaZaagBlade
Loh BalanceLog balance
Preasure PadPressure pad (20 agility)
Balancing ropeBalancing rope
Money BarsMonkey bars
Rope SwingRope swing
PilarenPilaren
Low WallLow wall
Balancing LedgeBalancing ledge
Punten uit de vloerFloor spikes (20 agility)
PlankenPlanken
Hand HoldsHand holds (20 agility)
Spinning BladeSpinning blade (40 agility)
DartsDarts (40 agility)

Agility TicketEenmaal binnen moet je goed op de knipperende pijlen letten die verschijnen. Volg deze pijl, totdat je bij de pilaar komt. Klik op de pijl. Als je de volgende pilaar red zonder er eentje te missen krijg je een ticket. Je hebt 30-60 seconden om bij een pilaar te komen, daarna verplaatst de pijl zich.

XP in de arena

ObstakelLevel nodigBehaalde xp
Plank16
Low wall18
Balancing rope110
Log balance112
Monkey bars114
Balancing ledge116
Pillars118
Rope swing120
Blade10
Floor spikes2024
Pressure pad2026
Hand holds2022
Spinning blade4028
Stat darts4030

Stel dat je 60 tickets per uur krijgt, omdat de pilaren elke 60 seconden veranderen. Je hebt 1000/60 = 16 uur en 40 minuten nodig om 1000 tickets bijelkaar te sprokkelen. Dat geeft 320.000 xp. Omgerekend is dat 19.200 xp per uur en 21200 met Karamja gloves 2 of 3. Je verwaarloost hierbij de xp die je via obstakels krijgt, maar ook met obstakels is de xp per uur niet geweldig. De Brimhaven Agility Arena is echter wel leuker dan normaal rondjes rennen!

De beloning

Met die tickets kun je spullen kopen bij Pirate Jackie the Fruit, die bij Cap'n Izzy No Beard staat.

Brimhaven agility arena

TicketsBeloning
1240 xp
102.480 xp
256.500 xp
10028.000 xp
1000320.000 xp
3Toad flax
5Wergali
10Snapdragon
800Pirate's hook

Over deze pagina

Met dank aan II Stevow II, Mick Groenveld en emreps voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.