Lunagang

Trouble Brewing

Deze minigame speelt zich af op het eiland Mos Le'Harmless, het eiland van de piraten. Je hebt Cabin Fever nodig om op dit eiland te komen. De minigame zelf eist minimaal level 40 cooking van je. Je kunt niet dood gaan tijdens dit spel, tenzij je al vantevoren vergiftigd was.

Let op: Trouble Brewing is geen veelgespeeld spelletje, omdat het nogal afgelegen ligt. Daarom is er één wereld, op moment van schrijven 104, waar dit spelletje nog wel eens gespeeld wordt. Zelfs hier zijn vaak weinig mensen, ga het dus spelen als er veel mensen tegelijk op RuneScape zijn. Denk bijvoorbeeld aan de weekenden, bij voorkeur laat in de middag of in de avond.

Als je vanuit Port Phasmatys de minigame wil bereiken, moet je eerst naar de haven gaan. Loop naar de boot van de Cabin Fever quest en praat met de piraat op de boot. Hij neemt je mee naar Mos Le'Harmless. Gooi alle voorwerpen die je bij je hebt op de bank en trek eventueel een axe, Boots of Lightness van Temple of Ikov en een M'speak Amulet van Monkey Madness aan. Deze spullen zijn niet nodig, maar kunnen van pas komen.

Nu ben je op het eiland. Ga naar het noorden de muren door en dan helemaal naar het oosten. Daar kom je een gebouw tegen met drie piraten erbij en een deposit box. Als je nog spullen in je inventory hebt kan je deze hier naar de bank laten brengen. Je mag namelijk niets meenemen naar de minigame, maar je mag wel wat aan hebben.

Ligging

Join nu een team, de rode of de blauwe. Bij de westelijke piraat kom je in het rode team, bij de oostelijke in het blauwe. Je kunt ook gewoon bij Honest Jimmy "Join team" doen. Met deze optie gebeurt er hetzelfde als bij de Guthix Portal van Castle Wars: je komt in het team met de minste spelers om het zo gelijk te houden. Soms is een team al vol, dan moet je de andere nemen. Na maximaal twintig minuten wachten begint het spel.

Plattegrond

Het doel is om zoveel mogelijk rum te brouwen. Bij elke fles rum die je maakt, krijg je aan het einde van het spel bonusxp, maar je moet dan zelf wel wat gedaan hebben. Als jijzelf alleen water hebt verzamelt, krijg je deze bonus niet! Voor een fles rum heb je vijf verschillende ingrediënten nodig: 1 bitternut, 1 scrapey bark, 1 sweetgrub, 3 bowls met coloured water en 5 buckets of water nodig. Om deze ingrediënten te verzamelen heb je spullen nodig. Deze spullen zijn te vinden in de toolstore van je basis.

Ingrediënten

Scrapery TreeScrapety bark

Scrapety bark komt van scrapety trees. Hier heb je geen woodcutting level voor nodig, maar natuurlijk wel een axe. Deze is te vinden in de toolstore van je basis. Als je scrapety logs hebt, moet je daar met je knife het schors van af halen. Er is een kans dat je hier de ziekte van de Zogre Flesh Eaters quest van krijgt waardoor je skills omlaag gaan, maar dat gaat wel weer over en is niet dodelijk.

Sweetgrubs

Om sweetgrubs te krijgen moet je raw rat meat hebben. Dit kun je pakken uit de toolstore van je basis. In de bossen naast de gebouwen zijn soms bulten (aangegeven met "broodkruimels" op de kaart hierboven). Hier moet je je rat meat op doen en krijg je de sweetgrubs. Soms komt er een zwerm sweetflies op je af, dan moet je even een andere plek zoeken. Soms is de bult ook op, dan moet je ook naar een andere bult gaan.

Coloured water

KettleJe hebt twee verschillende kleuren water: rood en blauw. Welke kleur je nodig hebt, ligt aan je team. Zo heeft het blauwe team blauw water nodig en het rode team rood water. De bloemen die je nodig hebt om het water te maken, groeien naast het gebouw van de vijand. Je kunt er maximaal vijf meenemen, maar het is tradeable. Het kan dus handig zijn als je steeds vijf bloemen aan je teamgenoot geeft, totdat die helemaal volzit. Neem er dan zelf ook nog 5 mee en ga terug naar je eigen kamp. In een van de hoeken is een kettle, daar kan je je flowers indoen om coloured water te krijgen. Als jij bloemen in deze kettle stopt, kunnen je teamgenoten ook water aftappen. Je kunt het coloured water eruit halen door er een bowl op te doen. Dit water heb je nodig als ingrediënt, maar ook om bitternuts te gaan halen.

Bitternuts

BitternutsVoor bitternuts heb je gekleurd water nodig. Op de eilandjes zijn bitternut trees met deze nootjes in de top, maar je bent zelf niet lenig genoeg om die nootjes zelf uit de boom te halen. Daarom moet je aapjes vangen en ze het werk voor je laten doen. Om te laten zien dat de gevangen aap van jouw team is, moet je hem verven met gekleurd water. Daarna moet je hem op een bitternut tree loslaten en wachten totdat je aap er eentje voor je geplukt heeft en hem naar beneden gooit. Let er op dat geen tweede aap van iemand anders in de boom zit, anders gaan ze vechten.

Als je een M'speak amulet hebt, kun je zeggen wat je aapje moet doen. Je kunt hem boos maken zodat hij sneller gaat, of je kunt zeggen dat hij voorzichtig moet zijn, wat de kans vergroot dat je zo'n nootje krijgt.

Je kunt maar twee nootjes bij je hebben en deze zijn niet tradeable. Als je probeert drie nootjes te halen, gaat je aapje er van door MET je nootje!

Buckets of water

BucketWater is simpel te krijgen. Naast je kamp is een waterpomp en buckets kan je bij de toolstore halen in je kamp. Vul dus de emmers.

Ingrediënten inleveren voor de rum

Op de eerste verdieping (ladder op dus) van je kamp zijn allemaal hoppers. Hier moet je de ingrediënten indoen. Op de muur zie je een bordje met welk ingrediënt in welke hopper moet.

Hoppers

Aan de bovenkant van je scherm zie je hoeveel ingrediënten er al zijn en hoeveel hout er in de boilers zit. Rechts is ook een flesje die gaat knipperen als er een fles rum klaar is, maar nog niet in de krat zit. Aan het eind van de brewing machine is een lopende band waar die fles rum dan op terecht komt. Je kunt de rum alleen zien als je genoeg ingrediënten hebt verzameld om tenminste één fles te maken. Soms klikken twee mensen tegelijk op die fles en kan het gebeuren dat ze allebei de fles krijgen. Dan heb je twee punten. Eén fles levert één punt op.

Boven

Saboteren

SabotageJe kunt ook de machine van je tegenstander saboteren, zodat ze niet kunnen brouwen. Pak een torch en een tinderbox van de toolstore en ga naar het kamp van je tegenstander. Je kunt hun brug, bomen, pomp, hoppers en pijpen in hens zetten. Steek je torch aan en doe hem op de onderdelen. Ze moeten het eerst blussen met water, maar dat gaat moeilijk als hun pomp kapot is. Ze kunnen wel nog steeds water uit het meertje in het midden van het veld halen, maar als jij de brug ook nog in brand zet... Na een tijdje gaat het bij sommige dingen wel weer uit, maar dan is het verbrand en moet het gerepareerd worden.

Om pipes te repareren van de brewing machine moet je bamboo pipes hebben. Hoe langer het in brand heeft gestaan, hoe meer het kapot is. Voor een lichte brand heb je 1 pipe nodig, voor een hevige 5. Met bomen hoef je ze alleen te blussen, repareren gaat daar iets lastiger bij. Om een waterpomp te repareren heb je ook een bamboo pipe nodig, voor een brug een bridge section en voor een hopper lumber patches. Lumber patchesen brug sections kun je allemaal maken van hout. Doe het hout op de work bench naast de toolstore doet of haal de spullen in het begin uit de toolstore. In het begin is er van alles 10 beschikbaar.

Je kunt de sabotage voorkomen door stoom in de pijpen te doen. Je moet dan steeds pompen en als iemand bezig is met de pijpen in brand te steken kies je de optie "vent". Dan laat je alle stoom los en zal diegene beschadid worden. Alles wat in brand stond is dan ook gelijk geblust.

De symbolen aan de linkerkant van je scherm in het spel geven weer of er iets in de brand staat. Het bovenste symbool staat voor de hoppers, het middelste voor de pijpen van de machines en de onderste voor de bruggen.

XP tijdens het spel

BezigheidXP
Buckets of water toevoegen aan hopperGeen
Coloured water toevoegen aan hopper40 Cooking
Sweetgrub toevoegen aan hopper40 Cooking
Scrapey bark toevoegen aan hopper40 Cooking
Bitternut toevoegen aan hopper80 Cooking
Elk houtje in de boilers40 Firemaking
Voor iedere brand die je maakt50 Firemaking
Plank / brugonderdeel maken op werkbank12,5 Crafting
Elk ding dat je repareert12,5 Crafting
Blussen van een brand50 Firemaking
Aapje vangen15 Agility
Keer op en neer pompen met de preasure10 Strength

De opbrengst

Je krijgt voor elke fles die je team heeft gemaakt 100 crafting xp, 250 cooking xp, 150 firemaking xp en 2 pieces of eight. Om dit te krijgen moet je per fles 1 scrapey-bark, 1 bitternut, 1 sweetgrubs of 3 coloured water hebben verzameld. Je krijgt ook nog extra piecies of eight voor alles wat je gedaan hebt tijdens het spel. "Pieces of eight" is een munteenheid waarmee je kunt betalen bij Honest Jimmy. Hij heeft piratenkleding, een middel zodat je bier sneller matured is (the stuff), een clue scroll (medium) en meer.

PlaatjeNaamKosten in piecies of eight
VestBlue naval shirt1000
HoedBlue tricorn hat500
BroekBlue navy slacks1000
VestGreen naval shirt1000
HoedGreen tricorn hat500
BroekGreen navy slacks1000
VestRed naval shirt1000
HoedRed tricorn hat500
BroekRed navy slacks1000
VestBrown naval shirt1000
HoedBrown tricorn hat500
BroekBrown navy slacks1000
VestBlack naval shirt1000
HoedBlack tricorn hat500
BroekBlack navy slacks1000
VestPurple naval shirt1000
HoedPurple tricorn hat500
BroekPurple navy slacks1000
VestGrey naval shirt1000
HoedGrey tricorn hat500
BroekGrey navy slacks1000
Cuttroad FlagCuttroad flag2000
Guilded Smile FlagGuilded Smile Flag2000
Bronze Fist VlagBronze fist flag3000
Lucky Shot VlagLucky shot flag4000
Treasure FlagTreasure flag2500
Phasmatys FlagPhasmatys flag6000
The StuffThe stuff50
RumRum20
RumRum20

De clue scroll (medium) is niet te koop in zijn normale winkel, daar moet je hem naar vragen. Het kost 5000 piecies of eight.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.