Lunagang

Sextant, watch en chart

Als je een clue scroll aan het oplossen bent zul je soms een clue met coördinaten krijgen. Er staat dan bijvoorbeeld "08 degrees, 20 minutes North, 23 degrees, 02 minutes East" op je clue scroll. Je moet uitzoeken welke plaats bedoeld wordt en dan graven met een spade.

Eerst heb je een chart, sextant en watch nodig. Zo kun je precies meten waar in RuneScape zien je bent. Het nulpunt van het coördinatensysteem ligt in de Observatory. Deze ligt ten zuidwesten van Ardougne en het Battlefield van de Gnomes, iets ten noorden van Castle Wars. Het is het zeshoekige gebouw. Hier begint ook onze zoektocht naar de chart.

Plattegrond

ChartPraat met Professor bij de Observatory. Als je de Observatory quest eens hebt gestart, maar niet hebt afgemaakt, moet je eerst deze quest doen. Dat is niet nodig als je deze quest nog niet hebt gestart. De professor is zo vriendelijk om jouw alvast de chart te geven. Je kunt de chart droppen en een nieuwe vragen voordat je hem weer oppakt, zodat je een reserve-exemplaar hebt. Dit werkt ook bij de andere delen.

SextantDe sextant wordt je gegeven door Murphy in Port Khazard. Dit stadje ligt aan zee, ten zuidoosten van Ardougne, oostelijk van de Fight Arena en noordoostelijk van Yanille. Murphy staat bij de haven. Ook bij Murphy werkt de aloude droptruc: drop je sextant, vraag een nieuwe en pak de zojuist gedropte sextant weer op. Zo kun je er meer dan eentje hebben. Mensen met 23 crafting kunnen een clock ook maken in de workshop van hun huis. Hiervoor is een steel bar nodig.

WatchOm de clock te krijgen moet je naar de Clocktower gaan. Deze toren ligt ten zuiden van Ardouge, bij de dierentuin in de buurt. Kijk op het kaartje hierboven.

Praat bij de Clocktower met een monnik. Hij zal je een watch geven. Je kunt de watch droppen en een nieuwe vragen voordat je hem weer oppakt, zodat je een reserve-exemplaar hebt. Mensen met 28 Crafting kunnen een clock ook maken in de workshop van hun huis. Hiervoor zijn 2 steel bars nodig. Maak eerst van 1 bar een clockwork op je craftingbank en maak er dan een watch van.

Werking

Doe de sextant, watch en chart in je inventory en klik op "Look trough" bij de sextant. Je zult nu een landschap en een zon zien. Klik op de pijlen naast het landschap en zet de zon en het landschap precies in het midden van het venster. Klik dan op "Get location" om af te lezen waar je nu bent.

Je kunt bij je clue steeds gaan uitzoeken waar je bent en waar je nog heen moet door steeds op je sextant te kijken, maar dat is een erg tijdrovende klus. Daarom zit er op onze wereldkaart een functie waarmee je coördinaten kunt zoeken. Vul daar de coördinaten van je clue in, zodat je ongeveer weet waar je moet graven. Zoals al bij de treasure locator te lezen valt, kan het ding een paar pixels afwijken en zo dus de verkeerde plek aanwijzen. Het verschil is altijd klein. Je moet, ook als je de treasure locator gebruikt, altijd bij coördinatenclues de sextant, watch en chart in je inventory hebben!

Ben je eenmaal op de juiste locatie bent gekomen, dan moet je graven. Graven doe je natuurlijk met een spade. Spades zijn te koop in verschillende general shops, zoals die van Ardougne. Je kunt ze ook uit het zijkamertje van Draynor Manor halen of bovenin de general shop van Varrock pakken.

Bij clue scrolls die je van een hoog monster hebt gekregen (de zogenaamde level 3 clues) moet je vaak naar de Wilderness. Hier zal je tegen een Zamorak Mage stuiten als je graaft. Deze mage is level 65 of 74. Dood hem (protect from Magic kan handig zijn) en graaf opnieuw op de plek. Je krijgt dan een kist met de beloning of een volgende opdracht.

Buiten de Wilderness zul je bij level 3 clues op een Saradomin Wizard stuiten. Deze zijn wat geniepiger: level 108 en heeft verschillende aanvallen. Zet je Protect from Magic aan, gaat hij gewoon over op een Dragon Dagger (p). De beste bescherming tegen deze tovenaar is, zoals bij alle magische aanvallen, Dragonhide.

Terug naar Treasure trails

Over deze pagina

Met dank aan II Stevow II en Svoreaux voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.