Lunagang

Tai Bwo Wannai Cleanup

Midden in de jungle op het eiland Karamja ligt een klein dorpje, Tai Bwo Wannai genaamd. Hier kun je de quest Jungle Potion starten. Nadat je deze quest hebt gedaan, kun je de stam helpen met het opruimen van het dorpje. Hak de jungle weg, herbouw het hek en versla de vijanden, zodat je nieuwe kleding kunt kopen...

Om in het stadje te komen kun je via Shilo Village naar het noorden lopen, maar je kunt ook via de boot vanaf Ardougne naar Brimhaven varen voor 30 gp, dan hoef je alleen nog maar naar het zuiden te lopen.

Plattegrond

Op het kaartje hierboven zie je het symbool van een altaar staan. Dit symbool zal niet op de kaart in RuneScape staan, maar op deze plaats staat wel een beeld waarbij je je prayer op kunt laden.

Bij deze minigame is het belangrijk om bepaalde voorwerpen te hebben. Hier volgt een lijst van aangeraden voorwerpen:

PlaatjeNaamUitleg
Anti Poison PotionAntipoisonSommige wezens waar je tegen moet vechten kunnen je ernstig vergiftigen. Je kunt er ook Broodoo’s mee doden
EtenEtenDit zorgt ervoor dat je niet dood gaat. Je kunt er ook een Broodoo mee verslaan
GeldGeldDit kun je gebruiken om de gebruiksvoorwerpen te kopen bij de General store in Tai Bwo Wannai
AxeAxeDeze kan gebruikt worden om de zeldzame bomen in de omheining om te hakken. Niet verplicht voor minigame zelf
PickaxePickaxeHiermee kun je gems uit gem rocks hakken
MacheteMacheteDit is nodig om jungle door te hakken
Relicym's BalmRelicym's BalmNodig om een Broodoo te verslaan. Je kunt deze maken nadat je de Zogre Flesh Eaters quest hebt gedaan
SpadeSchepNodig om Goutweed Tuber planten uit te graven
ArmourArmourDit is nodig om jezelf te verdedigen tegen gewelddadige wezens
WapenWapenNodig om je vijanden te doden
ChiselChiselKan meegenomen worden voor het slijpen van edelstenen

De meeste spullen kun je kopen in de General Shop (zie kaartje) van Tai Bwo Wannai.

Sharimika kan je helpen om te vertellen wat je allemaal kunt doen om hun dorp te behoeden van vijanden en ervoor kan zorgen dat het dorp niet in het onkruid verdwijnt. Hij is te vinden op de eerste verdieping in het huisje ten zuiden van het standbeeld.

Sharimika

Hij waarschuwt je voor de gevaren die er zijn en hij vertelt dat je een aantal dingen kunt doen: jungle weghakken, monsters doden en het hek repareren.

Jungle weghakken

In Tai Bwo Wannai zijn 3 soorten jungle te vinden: light, medium en dense jungle. Deze kun je weghakken met een machete. Hoe beter de machete, hoe beter het weghakken gaat. Een red topaz machete is het best. Draag de machete om het weg te hakken.

PlaatjeWoodcutting levelNaamUitlegWoodcutting XP per spar
Light Jungle10Light Jungle

Deze vorm is het gemakkelijkst weg te hakken. Er zitten niet veel beesten en spullen in

32
Medium Jungle20Medium JungleDeze vorm is ook wel gemakkelijk weg te hakken, hoewel het toch iets moelijker is dan Light Jungle. Hierbij krijg je ook iets sneller spullen dan bij Light Jungle55
Dense Jungle35Dense JungleDeze vorm is het moeilijkst. Het hakken ervan gaat langzamer dan de rest en er zullen sterkere beesten uit komen. Onder de weggehakte jungle zul je sneller spullen vinden dan in andere vormen van jungle80

Thatching spars

Tatching SparsAls je jungle weg hakt, kun je deze dingen krijgen. Hiermee kun je het hek repareren of je kunt er skrewer sticks van maken door een machete er op te gebruiken. Skrewer sticks kun je gebruiken om de karkassen van spinnen op te zien, zodat je ze kunt koken. Kijk hieronder voor meer informatie over deze spinnen.

Er zijn drie soorten thatching spars: light, medium en dense. Je krijgt de spar van hetzelfde soort als de jungle die je hebt weggehakt.

Andere vondsten

Onder de weggehakte Jungle kun je ook nog andere dingen vinden, zoals een gem rock of een Goutweed Tuber plant.

Goutweed TuberDe Goutweed Tuber plant kun je gebruiken om een machete te laten maken bij Safta Doc. Hij is te vinden bij de aambeeld van Tai Bwo Wannai, kijk op het kaartje voor de locatie. Je kunt ze ook planten in een herb patch van Farming en ze later verkopen aan Sanfew van de Eadgar's Ruse quest. Je kunt ze ook aan Gabooty verkopen.

GemGem rocks bevatten edelstenen. Hak ze er met een pickaxe af en je zult gems krijgen. Deze kun je aan Gabooty verkopen of je kunt er bolts mee maken.

Beesten doden

Soms zullen er beesten uit de jungle die je om hakt te voorschijn komen. Je kunt deze doden voor favour (zie later meer informatie over favour). Beesten die niet uit de jungle bosjes komen geven soms ook favour.

PlaatjeLevelNaamPoisonUitleg
Giant Mosquito17Giant MosquitoNee 
Mosquitos20Mosquito SwarmNeeDit zijn snelle muggen daarom moeilijk te raken. Ze hebben een laag level en gaan snel dood. Als je ze doodmaakt krijg je agility xp en wat proboscis. Deze dingen hebben geen nut, ook al zegt Sharimika dat de zonen van Timfraku ze gebruiken.
Tribesman32TribesmanJaDeze liggen op de loer in de jungle, maar ze zijn ook bij de kippen te vinden. Hun wapens zijn erg giftig, ze kunnen 11 schade per keer doen.
Snake35Bush SnakeJa

Alleen Snakes uit de jungle struiken kunnen snake skin droppen, waarmee je met Crafting Snakeskin armour kunt maken

Jungle Spider44Jungle SpiderJaCarcassDeze beesten zijn te vinden tussen de palmbomen ten noorden van Tai Bwo Wannai, maar ze kunnen ook uit de bosjes springen. Als ze uit een junglebosje komen en dood zijn, blijft er een karkas achter. Hier kan je een skrewer van een Thatching spar doorheen doen. Je kunt ze hierna braden op een vuurtje
Broodo
Gele BroodooGroene Broodoo
60Broodoo victimNee

Broodoo victims zijn van de "Undead" en vallen alles aan wat ze zien. Hun aanvallen zijn magisch, dus met de "Protect from Magic" prayer aan zijn ze gemakkelijk te verslaan.

Er zijn drie verschillende broodoo's, je kunt de volgende voorwerpen gebruiken om ze sneller dood te maken:

Donkergroene broodoo victim's zwakte: Anti-poison
Geelgroene broodoo victim's zwakte: Relicym's balm
Witte broodoo victim's zwakte: Eten

Als je ze hebt gedood droppen ze een masker, deze kun je op je hoofd zetten of er schilden van maken door met een hamer twee tanned snakehides en 8 nails (maakt niet uit welke) op het schild in je inventory te timmeren. Hiervoor heb je 35 crafting nodig. Deze schilden hebben verschillende effecten, die 10 maal werken. Het groene schild kan de Defence van je tegenstander verlagen, het witte schild de Attack en het geelgroene schild de Strength

Het hek repareren

Vlakbij de Light Jungle is er een verrot hek te vinden, deze kan je repareren met de thatching spars. Je krijgt hetzelfde aantal favours voor elke soort spar die je gebruikt.

Repair FenceRepair Fence

Je moet je machete dragen om het hek te kunnen repareren.

Beloning

Al het werk is niet voor niets: je krijgt favour. Je favour kan je zien aan de balk rechtsboven in beeld

Favour

Als je dit aantal keer 10 doet, weet je hoeveel trading sticks je kunt krijgen. Je favour kan niet hoger gaan dan 100%. De trading sticks is de munteenheid van het dorpje, hiermee kun je kleren en diensten kopen. Je kunt je favour voor trading sticks inwisselen door "I've been doing some work around the village..." tegen ze te zeggen. Als je het te snel achter elkaar vraagt, zullen ze je geen sticks geven en worden ze boos.

Trading sticks zijn voor meerdere dingen te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld spul mee kopen in Gabooty's winkel:

PlaatjeNaamPrijs
Tribal top bruinTribal Top (bruin)360
Villager robe bruinVillager Robe (bruin)300
Villager hat bruinVillager Hat (bruin)240
Villager sandals bruinVillager Sandals (bruin)120
Villager armband bruinVillager Armband (bruin)180
Opal macheteOpal machete600
Jade macheteJade machete1200
Red topaz macheteRed Topaz machete2400
Tribal top wit/lichtblauwTribal Top (lichtblauw met wit)360
Villager robe wit/lichtblauwVillager Robe (lichtblauw met wit)300
Villager hat wit/lichtblauwVillager Hat (lichtblauw met wit)240
Villager sandals wit/lichtblauwVillager Sandals (lichtblauw met wit)120
Villager armband lichtblauwVillager Armband (lichtblauw)180
Uncut opalUncut opal24
Uncut jadeUncut jade36
Uncut red topazUncut red topaz48
Villager robe geel/blauwTribal Top (blauw met geel)360
Villager robe geel/blauwVillager Robe (blauw met geel)300
Villager hat geel/blauwVillager Hat (blauw met geel)240
Villager sandals geel/blauwVillager Sandals (blauw met geel)120
Villager armband blauwVillager Armband (blauw)180
OpalOpal120
JadeJade180
Red topazRed Topaz240
Tribal top roze/witVillager Top (wit met roze)360
Villager robe roze/witVillager Robe (wit met roze)300
Villager hat roze/witVillager Hat (wit met roze)240
Villager sandals roze/witVillager Sandals (wit met roze)120
Villager armband witVillager Armband (wit)180
Gout tuberGoutweed Tuber240

De kleren lijken op de kleren van de bewoners in Tai Bwo Wannai.

Je kunt ook met je trading sticks spullen laten verzenden via Rionasta naar je bank. Dit kost 10 trading sticks per voorwerp.

De Trading sticks zijn ook nog te gebruiken om in de omheining met de zeldzame bomen te komen. Hier kun je Teak en Magahony trees hakken. De logs kun je in de Construction gebruiken. Het kost 100 trading sticks om erin te komen en er zijn axes op de grond te vinden.

Een andere manier om aan trading sticks te komen is er ook: je kunt zelfgemaakte gnome drinks of Opal, Jade en Topaz gems aan Gabooty te verkopen.

Over deze pagina

Geschreven door Zizaki.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.