Lunagang

Shades of Mort'ton

Geschreven door Poekies en Feppie64

Shades of Mort'ton, of Shade Burning, is om het kort te zeggen het cremeren van shades met speciale logs. Je loopt dan kans om een key te krijgen. Met die key kan je weer in een shade tombe om spullen uit een chest te halen, zoals Fine Cloth waar je Splitbark Armour mee kunt maken. Als je het zo hoort denk je misschien dat het simpel is, maar in het begin kan dat tegenvallen.

Deze minigame heeft ook nog eisen: je moet shades van minimaal level 40 kunnen doden. Je moet minimaal firemaking 35 zijn, maar 65 is beter. Ook moet je de quest Shades of Mort'ton en Priest in Peril gedaan hebben. In Search of the Myreque is handig om Mort'ton sneller te bereiken. Haunted Mine geeft je het Salve Amulet, waarmee je de shades beter kunt doden. Na het voltooien van In Aid of the Myreque kun je in het stadje Burgh De Rott, ten zuiden van Mort'ton, spullen van je bank halen.

Shade Burning doe je in het stadje Mort'ton, dat ligt in de moerassen ten zuiden van Canifis.

Als je In Search of the Myreque nog niet hebt voltooid, moet je de lange weg naar Mort'ton nemen: ga door de gate in het zuiden die je vindt bij de weg van de tempel bij de River Salve naar Canifis. Je komt nu in een moeras. Ren zo ver mogelijk naar het zuiden, totdat je een kronkeldoolhof tegenkomt. Loop dit helemaal uit, je zult nu in Mort'ton komen.

Mensen die In Search of the Myreque wel hebben voltooid, hebben het een stuk gemakkelijker: ga door het luik ten zuiden van het café in Canifis, ga door de geheime deur in de muur naar het zuiden en loop naar de twee grote deuren naar buiten. Ga door de deuren, loop naar het zuiden en wandel over het bruggetje dat je in de quest hebt gerepareerd over de sloot. Als je nog een stukje naar het zuiden loopt, zie je een bootje liggen: het bootje naar Mort'ton.

Sacred Oil

We vertelden net dat je speciale logs nodig hebt om de shades te cremeren. Deze logs heten "Pyre" logs. Dit zijn logs in een speciale olie, Sacred oil genaamd. Koop in de builders store van het stadje wat swamp paste, limestone bricks en timber beams. Als je nog geen Flamtaer hammer hebt is het handig als je deze ook koopt. Het opbouwen van de tempel gaat daarmee een stuk sneller dan met een normale hamer.

Als je niet met Razmire, de eigenaar van de General en de Builders Shop kunt praten, moet je checken of je het Serum 208 aan hebt toegedient. Hoe dat moet lees je in de questguide van Shades of Mort'ton.

PlaatjeNaamKostenBeschrijving
TinderboxTinderbox1 gpWordt gebruikt bij het cremeren van de shades
LimestoneLimestone10 gpMaak er een brick van met je chisel
Limestone BrickLimestone Brick21 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel
TimberTimber Beam1 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel
Swamp PasteSwamp Paste31 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel
PlankPlank1 gpWordt gebruikt als bouwmateriaal voor de tempel. Dit kun je in plaats van Timber Beams gebruiken.
Olive Oil (3)Olive Oil (3)26 gpHiermee wordt sacred oil gemaakt, waarmee je weer Pyre Logs kunt maken
Flamtaer HammerFlamtaer hammer13.000 gpWordt gebruikt om de tempel snel op te bouwen

StadjeLoop als je alle spullen hebt vanaf de General naar het noordoosten. Hier staat een oude tempel. Klik op de muur en stop je bouwmaterialen in de tempel. Je resources zullen nu omhoog gaan. Het is handig om je resources (bouwmaterialen) op 100% te zetten, dan kun je een hele tijd vooruit zonder steeds nieuwe spullen te kopen. Hiervoor heb je 20 Timber Beams / Planks, 100 swamp pase en 20 Limestone Bricks nodig.

Als je resources 100% zijn, kun je beginnen met het maken van sacred oil. Met deze oil kun je van je logs Pyre logs maken, die je weer nodig hebt om de shades te verbranden. Sacred Oil wordt gemaakt van Olive Oil, wat te koop is in de General Shop van Mort'ton. Koop daar dus flesjes van dat spul. Het is handig om deze oil over te gieten, zodat je bij elk flesje een dosis van vier krijgt. Ga als je je inventory vol hebt gestopt met deze oil weer naar de tempel.

Probeer de muren op te bouwen, totdat je "sanctity" 50% en het altaar is opgebouwd. Je kunt uiteraard niet doorbouwen als je swamp paste, timber beams en limestone bricks op zijn. Steek het altaar in de tempel aan en houd de olive oil in de vlam. Nu heb je sacred oil.

Shades doden

Nu begint het combatdeel. Bereid je dus wat voor op gevechten met wat food en armour. De laagste Shades zweven rond het stadje, de andere shades en de kisten, die je met de sleutels kunt openen voor buit, zitten in een speciale tombe. Voor deze tombe heb je een sleutel nodig, die moet je eerst krijgen door Loar shades te cremeren.

Dood dus een Loar Shade die rond of in het stadje zweeft en hak een boompje om voor een normale log. Doe je sacred oil op de logs en ga naar een "funeral pyre". Deze zijn aan de west, zuid en oostkant van Mort'ton, kijk maar op het plattegrondje. Doe je Pyre logs op de funeral pyre, smeer je remains er op en steek ze aan. Nu zal op de pilaar voor de pyre een key of wat geld verschijnen. Als je geld krijgt, moet je alles opnieuw doen.

PlaatjeNaam
TinderboxTinderbox
LogsLogs
Sacred OilSacred Oil
PlaatjeShade Remains

De hogere shades leven in een tombe ten noordwesten van de general store. De precieze lokatie is met "Shades" aangegeven op het plattegrondje hierboven. Het zijn twee grote deuren in de grond. Open de deuren.

Plattegrond

Je zult hier de shades aantreffen, maar ook nog meer deuren vinden: twee in het westen en oosten en één in het zuiden. De deuren in het westen en oosten leiden naar een kamertje met kisten. Elke kist heeft een bepaalde kleur, de sleutels hebben die kleuren ook. Je kunt alleen de kist met de bijpassende kleur sleutel openen. Bij het openen van de kist zal de sleutel weggaan, maar jij zult wel buit terug krijgen.

Als je nog verder wil gaan met hogere shades voor een hogere buit, kan dat natuurlijk ook. Dood in plaats van Loar Remains rond het stadje nu Phrin shades in de tombe en doe hetzelfde als je met de Loar remains deed: met een soort pyre logs de shade verbranden op een funeral pyre. Je zult alleen merken dat het verbranden van Phrin shades niet met normale logs gebeuren kan: daarvoor zijn oak Pyre Logs of logs van beter hout nodig.

Oaks zijn niet te vinden in de buurt van Mort'ton, daarvoor moet je dus naar de bank of de notestruc gebruiken. De notestruc moet je al van tevoren voorbereiden: stop een aantal willow logs in je inventory, maar dan in notes. Verkoop een paar van deze notes in de general shop om ze terug te kopen als unnoted. Je maakt Oak Pyre logs op dezelfde manier als normale Pyre Logs: doop het in de Sacred Oil.

Om een Black key te krijgen moet je dit liedje weer herhalen, maar dan met de Riyl Remains. Je zult ook merken dat je ze niet meer kunt verbranden met normale of oak pyre logs: dat hout moet van Willows komen. Silver Key's gaat ook op dezelfde manier. Je hebt hiervoor Yew Pyre logs en Fiyr remains nodig.

Hieronder een overzichtje:

PlaatjeNaam shade remainsMinimaal Pyre logFiremaking levelFiremaking ervaringPrayer ervaringMogelijke sleutels
PlaatjeLoarNormaal55025Bronze
PlaatjePhrinOak157037,5Bronze en steel
PlaatjeRiylWillow3010061Steel en Black
PlaatjeAsynYew6525579,5Black en Silver
PlaatjeFiyrMagic80404,5100Silver

Mogelijke spullen uit de kist

Bronze

Amulet of Defence, Black Spear, Black Dagger, Black Axe, Black Mace, Black Dagger(p), Chaos Runes, Clue Scroll (easy), Coins, Gold Bar, Magic Staff, Mithril Dagger(p), Mithril Dagger, Mithril Bar, Sapphire Ring, Silver Bar, Steel Longsword, Steel Spear(p), Steel Medium Helmet, Steel Axe, Steel Sword, Steel Scimitar, Steel Mace, Steel Spear, Swamp Paste

Steel

Adamant Dagger, Adamant bars, Adamant Dagger (p), Black Warhammer, Black Sword, Black Longsword, Black Spear, Black Scimitar, Black Medium Helmet, Chaos Runes, Clue Scroll (medium), Coins, Emerald Ring, Fine Cloth, Mithril Sword, Mithril Medium Helmet, Mithril Spear (p), Mithril Mace, Mithril Spear, Nature Runes, Steel Kiteshield, Steel Battleaxe, Steel Chainbody, Steel Warhammer, Steel 2-Handed Sword, Strength Amulet, Studded Chaps, Swamp Paste, Willow logs

Black

Adamant Sword, Adamant Scimitar, Adamant Medium Helmet, Adamant Axe, Amulet of Magic, Black Full Helmet, Black Platelegs, Black Square Shield, Black Kiteshield, Black Battleaxe, Black 2-Handed Sword, Black Chainbody, Clue Scroll (medium), Coins, Death Runes, Fine Cloth, Flamtaer Hammer, Mithril Warhammer, Mithril 2-Handed Sword, Mithril Mace, Mithril Battleaxe, Mithril Longsword, Mithril Scimitar, Mithril Kiteshield, Mithril Full Helmet, Mithril Platelegs, Mithril Square Shield, Mithril Chainbody, Nature Runes, Ruby Ring, Staff of Fire, Staff of Water, Staff of Air, Staff of Earth, Steel Skirt, Swamp Paste, Willow Logs, Yew Logs,

Silver

Adamant Full Helmet, Adamant Warhammer, Adamant Longsword, Adamant 2-Handed Sword, Adamant Battleaxe, Adamant Chainbody, Adamant Platelegs, Adamant Spear (p), Adamant Spear, Adamant Platebody, Adamant Kiteshield, Adamant Square Shield, Adamant Plateskirt, Amulet of Power, Battlestaff, Black Spear, Black Platebody, Blood Runes, Clue Scroll (hard), Coins, Death Runes, Diamond Ring, Fine Cloth, Flamtaer Hammer, Magic Logs, Mithril Plateskirt, Mithril Platebody, Rune Scimitar, Rune Chainbody, Rune Medium Helmet, Rune Sword, Rune Longsword, Swamp Paste, Yew Logs

Fine Cloth

Je zult soms Fine Cloth uit de kist krijgen. Samen met een berg geld en het hout van een Hollow Tree (Bark) kun je Fine Cloth bij een tovenaar in de Wizard's Tower bij Draynor Village tot Splitbark armour laten maken. Hollow Trees zijn te vinden in het moeras ten oosten van Canifis.

Splitbark Armour
PlaatjeNaamBark nodigFine cloth nodigKostenCombat Bonus
AttackDefenceOverige
StabSlashCrushMagicRangeStabSlashCrushMagicRangeStrengthPrayer
Splitbark HelmSplitbark Helm226.000 gp0003- 2109113000
Splitbark BodySplitbark Body4437.000 gp00010- 1036264215000
Splitbark LegsSplitbark Legs3332.000 gp0007- 722202510000
Splitbark GauntletsSplitbark Gauntlets111.000 gp0002- 13242000
Splitbark gauntletsSplitbark Gauntlets111.000 gp0002- 13242000

Over deze pagina

Geschreven door Poekies, met dank aan Slucealon voor bijdragen aan deze pagina.

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2019

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.