Lunagang

Games room

De games room ligt in Burthorpe. Je kunt er verschillende spelletjes met andere spelers spelen, zoals kamertje-verhuren, dammen, reversi en vier-op-een-rij. Je verliest hier gewoon je items als je dood gaat, maar wie gaat er nu dood bij een spelletje dammen? Niemand toch? Tenzij je met poison binnen bent gekomen natuurlijk...

De games room is in de kelder van het kasteel van Burthorpe. Je kunt er komen door er met een betoverde sapphire necklace (games necklace) heen te teleporteren, maar je kunt er ook vanuit Burthorpe zelf komen. Burthorpe ligt ten noorden van Taverley. Loop gewoon door naar het noorden van de stad en je ziet het kasteel vanzelf. Ga hier twee keer de trappen af en je bent er.

Vaak is het er erg rustig. Spreek met een vriend af als je wilt spelen.

Plattegrond

Je kunt nu één van de vier spelletjes gaan doen. Ga in de wachtkamer staan van het spelletje dat je wilt gaan doen. In de meeste kamers kun je niet komen, dat is eventueel voor latere uitbreiding van de games room. Kamertje verhuren is in het westen van de games room. Dammen kun je in het zuidwesten doen, vier op een rij in het zuidoosten en reversi in het oosten. De spelletjes hebben in RuneScape niet dezelfde naam als de versie die je buiten RuneScape doet. Kamertje verhuren heet Runesquares, dammen heet Draughts, vier op een rij Runelink en reversi Runeversi.

Als er iemand bij jou in de wachtkamer staat, kun je hem uitdagen met een optie in het menu dat je krijgt als je met de rechtermuisknop op hem klikt. Naast zijn naam zal een rang staan. Iedereen begint met een rang van 1000. Deze rang gaat omhoog als je een spelletje wint, maar de rang gaat ook weer omlaag als je een spel verliest. Hoeveel je rang omhoog of omlaag gaat, hangt van de rang van je tegenstander af. Als een sterk iemand van iemand met een lagere rang wint, zal de sterke niet zoveel punten krijgen. Als een laag iemand echter van iemand met een hoge rang wint, gaat de lage veel punten omhoog. Als je een rang van 1500 of hoger hebt, kun je de ladder in de wachtkamer op. Dan kom je in een kamer waar alleen mensen met een hoge rang in kunnen, zodat je een sterke tegenstander hebt als je die zoekt.

Er zal een scherm verschijnen als je iemand uitdaagt. Hier kun je de instellingen van het spel bepalen, zoals de denktijd die je per zet mag doen, het steentje dat je wilt gebruiken en of het spel mee telt voor je rang of niet. Bij de uitgedaagde speler zal in het chatscherm een regel komen te staan als hijt wordt uitgedaagd. Dat lijkt een beetje op de regel die je krijgt als iemand met je wilt ruilen. Klik er op als je de uitdaging aan wilt nemen. Je krijgt nu hetzelfde scherm met de instellingen, zodat je de regels kunt zien. Je kunt zelf je steentje bepalen, maar de tijd kun je niet meer aanpassen. Dat staat er alleen zodat je kunt zien wat de regels voor het spelletje zijn.

Het spel zal beginnen als beide spelers akkoord gaan. Je komt dan aan een tafeltje te zitten in het midden van de games room, waar iedereen je spel kan zien als hij of zij daar zin in heeft. Klik op het tafeltje waar de spelers aanzitten als je het spel van iemand anders wilt bekijken.

Runesquares / Kamertje verhuren

Kamertje verhuren kan in de westelijke wachtkamer. Kamertje verhuren kun je, net als de andere spelletjes, natuurlijk ook in echt doen. Je moet het doen op ruitjespapier. Om de beurt mag een speler een kruispunt van de hokjes het papier met een ander kruispunt verbinden door er een streepje tussen te zetten. Diagonaal mag niet, je moet op de lijnen van het ruitjespapier blijven. Als een speler een hokje helemaal omlijnd heeft, komt er zijn gekozen rune in de staan. Daarna moet hij nog een streepje zetten. Het spel is afgelopen als iemand meer dan de helft van de hokjes omlijnd heeft.

Kamertje verhuren

Runelink / Vier-op-een-rij

De wachtkamer voor vier-op-een-rij is in het zuidoosten. Vier-op-een-rij is niet zo'n moeilijk spel. Zoals de naam al doet vermoeten, moet je vier steentjes op een rij proberen te krijgen. Dat mag horizontaal, verticaal en zelfs diagonaal. Je moet om de beurt een steentje in het rek gooien. Door de zwaartekracht zal je steentje niet blijven zweven, maar naar beneden vallen. Bouw zo het rek vol, totdat één van de spelers heeft gewonnen. Als er geen ruimte meer is, is het gelijkspel.

Vier op een rij

Draughts / Dammen

Dammen is een spelletje waar je veel strategie in moet gebruiken. Dammen heeft in RuneScape minder velden dan een dambord dat in Nederland en België wordt gebruikt: dammen wordt hier op een schaakbord gedaan. Een normaal dambord heeft 100 vakjes (10 bij 10), maar een schaakbord 64 (8 bij 8). In Engeland wordt wel vaak op een schaakbord gedamt.

Alleen de zwarte velden worden bij dammen gebruikt. Op de eerste drie rijen staat aan het begin op elk zwart vakje een damstuk. Je hebt dus 12 stukken aan het begin. Je mag je stuk per beurt één stuk alleen schuin naar voren zetten. Terug kun je niet meer. Het doel is om alle stukken van de tegenstander van het bord af te krijgen. Als één van jou stukken door je zet tegen een stuk van de ander aan komt en het stuk van je tegenstander over je heen kan springen zonder op een ander stuk te komen, is het voor de tegenstander verplicht om je te slaan. Hij springt dan diagonaal over je heen en komt achter je terecht. Jouw stuk zal van het bord afgaan. Als je tegenstander nog meer stukken kan slaan met dezelfde damsteen, moet hij dat ook doen.

Je steen zal een dam worden als hij de overkant van het bord bereikt. Dammen kunnen naast vooruit, ook diagonaal achteruit over het bord gaan.

Bij het aangaan van het spel heb je een bedenktijd opgegeven. Als je geen zet doet binnen de bedenktijd, zal er automatisch een stuk voor je worden verplaatst.

Dammen

Een rune met een rode achtergrond is een "dam". Een dam kan voor en achteruit bewegen.

Runeversi / Reversi

Reversi wordt gespeeld op een bord van 8 bij 8. Je moet zoveel vakjes van jou zien te maken. Je kunt vakjes van je tegenstander stelen door ze in te sluiten met je eigen runes. In het begin is het veld nog leeg. Je kunt met de linkermuisknop één rune op het bord zetten. Als jouw rune ingesloten wordt door twee runes van de tegenstander, zal het vakje waarin jou rune stond, veranderen in een vakje met de rune van de tegenstander. Als jij vervolgens zijn runes weer insluit, steel je de vakjes terug. Het spel is voorbij als het bord vol is. Diegene met het meeste aantal vakjes, heeft gewonnen.

Reversi

Gelijkspel en opgeven

Als je het spelletje niet meer ziet zitten, kun je op "Offer draw" of "Resign" drukken. "Offer draw" staat voor gelijksspel, "Resign" voor opgeven. Als iemand gelijkspel aanbiedt, kan de ander speler het accepteren door ook op offer draw te drukken. Hij kan natuurlijk ook gewoon verder spelen. Je kunt alleen niet doorspelen als je tegenstander heeft opgegeven, dan stopt het spel gewoon.

Over deze pagina

Heb je een verbetering voor deze pagina? Stel een wijziging voor!

RuneScape is een handelsmerk van Jagex Ltd uit Groot-Brittannië
© Lunagang 2004 - 2020

Lunagang maakt gebruik van cookies voor het opslaan van instellingen, het verzamelen van statistieken en om passende advertenties weer te geven. Door deze balk weg te klikken of de website blijven te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid.